Bijgewerkt: 21 september 2021

Groene verdedigingslinie geplant op begraafplaats Zorgvlied

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
20-01-2015

Afgelopen woensdag 14 januari 2015 werden de eerste klimaat adaptieve plantjes die deel gaan uitmaken van de groene verdedigingslinie 'De Stelling 2.0' op de Amstelveense begraafplaats Zorgvlied geplant. De initiator voor deze groene wal rond Amsterdam, waarbij miljoenen struiken fijn stof uit de lucht gaan halen, is Ton van Oostwaard. In het dagelijks leven is Ton senior adviseur bij de Gemeente Amstelveen, maar sinds enige jaren is hij ook de drijvende kracht achter dit groene initiatief.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2015)

Ton van Oostwaard, senior adviseur Visie en Ontwikkeling van de gemeente Amstelveen wordt gevolgd met camera's van VPRO op begraafplaats Zorgvlied


De stichting “De Stelling 2.0” heeft als doel om de 46 forten van de Stelling van Amsterdam op een groene manier met elkaar te verbinden. Het 135 km lange lint van dijken en wegen, dat de forten met elkaar verbindt wordt door het planten van miljoenen speciale struiken het decor voor een groene cirkel, eigenlijk een ringpark, om Amsterdam. De planten zijn dusdanig gekweekt dat ze fijn stof uit de lucht halen. Eind november heeft Ton van Oostwaard zijn project voor het gerenommeerde TEDx mogen presenteren.

In de aanloop naar dit groene project zijn afgelopen week op begraafplaats Zorgvlied alvast de eerste plantjes geplant. Zorgvlied was hiervoor de meest geschikte plek, omdat op deze mooiste begraafplaats van Nederland het besef van de betrekkelijkheid van het leven en de waarde van de natuur optimaal waarneembaar is. Bovendien liggen hier Wubbo Ockels (astronaut) en Miles Stutterheim (dancefestivalorganisator) begraven. Zij stonden ieder op hun eigen manier bekend om hun liefde en zorg voor het milieu en de natuur.

Bovendien zijn beide families  betrokken bij “De stelling 2.0”. De eerste plantjes met de bijnaam “green junkies” werden dan ook bij de graven van Wubbo Ockels en Miles Stutterheim geplant. De “green junkies” zijn planten die zorgen voor een goede leefomgevingskwaliteit. De planten worden speciaal gekweekt om extra veel fijn stof uit de lucht te halen. Het gaat om behaarde planten, die door middel van kleine sterhaartjes die werken als een zeef, de lucht reinigen. Op Zorgvlied werden Kamperfoelie, Wollige Sneeuwbal en Olijfwilg geplant. Een cameraploeg van VPRO’s TV programma 'Tegenlicht' filmde het planten van de “green junkies”. Op 22 februari 2015 wordt de reportage in het programma Tegenlicht uitgezonden.

Voor meer informatie over het groene project is binnenkort de website

www.destelling2.0.nl  beschikbaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.