Bijgewerkt: 3 december 2023

Groot online netwerk van valse euro's in Europa ontmanteld

Nieuws -> Politie

Bron: Europol
10-09-2019

De Portugese gerechtelijke politie (Polícia Judiciária) heeft met steun van Europol het op een na grootste netwerk van valse valuta's in Europa op het donkere web ontmanteld in september 2019. Vijf personen zijn gearresteerd en worden beschuldigd van valsemunterij en georganiseerde misdaad. In heel Europa zijn valse bankbiljetten in beslag genomen, met name in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal, ter waarde van meer dan 1,3 miljoen euro – meldt Europol.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn in Portugal acht binnenlandse en buitenlandse huiszoekingen uitgevoerd. Rechtshandhavingsambtenaren hebben 1.833 valse bankbiljetten in beslag genomen: 1.290 biljetten van € 50 en 543 biljetten van € 10, in totaal € 69.930, in beslag genomen. Ook werden verschillende voorwerpen in verband met de productie in beslag genomen, zoals computers, printers, veiligheidspapier met veiligheidsdraad, hologrammen en zelfklevende holografische banden, ultraviolette inkten en inktpatronen.

Foto Amstelveen
(Bron Europol - 2019)

In heel Europa zijn valse bankbiljetten in beslag genomen, met name in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Portugal, ter waarde van meer dan 1,3 miljoen euro


Europol heeft deze operatie vanaf het begin ondersteund met deskundigen op het gebied van namaak en duistere websites. Bij Europol zijn verschillende vergaderingen gehouden en er zijn ook inlichtingenpakketten uitgegeven. Naast de financiële steun heeft de Europese rechtshandhavingsinstantie de Portugese autoriteiten tijdens de actiedag analytische en operationele ondersteuning geboden. Een analist van Europol werd tijdens de actiedag ingezet voor ondersteuning ter plaatse bij een mobiel kantoor.

Hoewel de verwachting is dat de valsemunterij in de loop van de tijd zal afnemen naarmate contant geld minder relevant wordt in het digitale tijdperk, zullen bankbiljetten niet volledig worden vervangen door elektronische betaalmiddelen. Als gevolg daarvan zullen criminelen bankbiljetten blijven vervalsen. De grondstoffen die voor de valsemunterij worden gebruikt, zullen nog ruimer beschikbaar komen, met name op het duistere, het verborgen internet dat zich onder het 'oppervlakte-web' bevindt.

Als wereldwijd contactpunt voor de bestrijding van eurovalsemunterij is Europol betrokken bij alle belangrijke onderzoeken naar valsemunterij in de EU. Het agentschap coördineert gemeenschappelijke onderzoeksteams en verleent financiële en forensische ondersteuning, alsook bijstand ter plaatse, aan rechtshandhavingspartners in de EU.

Bestrijding van betalingsfraude - in het bijzonder die met betrekking tot creditcards en betaalkaarten - is een van de drie mandaten van Europol Europees Cybercrime Centrum (EC3) . Via haar Gemeenschappelijk Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) , heeft het een aantal high-profile cybercriminaliteit operaties en onderzoeken, zoals ondersteunde Operation Imperium , die een van de georganiseerde misdaad netwerk actief in betalingsfraude gericht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.