Bijgewerkt: 3 december 2023

Groot witwasonderzoek in Nederland resulteert in meerdere aanhoudingen

Nieuws ->

Bron: Politie Nederland
28-11-2018

18 Exclusieve auto's en oldtimers, twee chalets en een Duits hotel. Dat nam de politie op 12 november 2018 in beslag in een groot witwasonderzoek. Een 42-jarige man uit Velp werd aangehouden op verdenking van witwassen, samen met drie andere verdachten. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen in Gelderland, Zuid-Holland en Duitsland doorzoekingen gedaan en bezittingen in beslag genomen.

De politie kwam de man op het spoor nadat het meerdere mensen was opgevallen dat hij nogal dure bezittingen had. Omdat de man geen werk had en onlangs ook geen loterij had gewonnen, was niet te verklaren hoe hij de auto’s en het hotel had kunnen betalen. De recherche is samen met de financiële recherche een onderzoek begonnen naar de man en zijn bezit. Een 45-jarige man en een 31-jarige uit Brummen en een 41-jarige vrouw uit Zevenaar zijn maandag ook aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Witwassen van geld is het verhullen van de omzetting van winsten uit illegale activiteiten en corruptie in ogenschijnlijk 'legitieme' vermogensbestanddelen. Een probleem van criminele activiteiten is het verantwoorden van de opbrengsten zonder de verdenking van wetshandhavingsinstanties te wekken. Er kan veel tijd en moeite worden gestoken in strategieën die een veilig gebruik van de opbrengsten mogelijk maken zonder ongewenste verdenking op te wekken. De uitvoering van dergelijke tactieken wordt over het algemeen het witwassen van geld genoemd


Katvangers. Om zijn illegale activiteiten te verbergen maakte de verdachte vermoedelijk gebruik van zogenaamde katvangers. Een katvanger is iemand die één of meer voertuigen of bedrijven op zijn naam heeft staan, terwijl hij of zij geen eigenaar of houder is van het desbetreffende voertuig of bedrijf. Het doel: de werkelijke eigenaar of houder te verbergen.

Melden helpt! Misdaad mag niet lonen! Witwassers verdienen op een illegale manier geld, betalen daarover geen belasting en weten vaak extra geld te verdienen door het geld te investeren. De buitensporige uitgaven van deze verdachte pasten volgens verschillende melders niet bij zijn inkomen. Gelukkig waren zij zo alert om dit bij ons te melden, zodat wij een onderzoek konden starten. Doet iemand in uw omgeving uitgaven die niet bij zijn of haar inkomen past? Vermoedt u dat er iets meer aan de hand is? Meld dit dan! Dat kan via 0900-8844, maar we kunnen ons ook voorstellen dat u dat liever anoniem doet. Dan kunt u contact opnemen via 0800-7000.

Laatste update: 26-11-2018 | 17:18. Oost-Nederland - De politie heeft twee vrouwen aangehouden in een groot witwasonderzoek. Het gaat om een 49-jarige vrouw uit Amstelveen en een 40-jarige vrouw uit Duiven. Eerder werden er al vier mensen aangehouden in dit onderzoek. De zaak kwam aan het rollen omdat het meerdere mensen opviel dat een man uit Velp dure bezittingen had, zonder dat hij werk had of een loterij had gewonnen. De politie sluit niet uit dat er de komende tijd meer verdachten worden aangehouden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.