Bijgewerkt: 26 november 2022

Grootschalige gladheid door ijzel in Nederland: Code Oranje!

Nieuws -> Weer

Bron: KNMI
07-01-2017

Op veel plaatsen komt ijzel voor, waardoor het op uitgebreide schaal glad is. Hiervoor is code oranje van kracht meldt het KNMI op zaterdag 7 januari 2017. Van het westen uit loopt de temperatuur langzaam op en daar is de gladheid rond het middaguur grotendeels verdwenen. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid tot in de avond aanhouden, in Limburg tot in de nacht naar zondag.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2017)

De kaart met de ijzelwaarschuwingen op 7 januari 2017


Verder kan het komende nacht in opklaringen opnieuw lokaal glad worden door opvriezing en/of aanwezige sneeuw- of ijsresten. Het is bewolkt en op veel plaatsen valt ijzel, in het oosten eerst ook nog sneeuw. Hierdoor is er op uitgebreide schaal gladheid ontstaan. Van het noordwesten uit verdwijnt de gladheid en wordt het droger, maar in het zuidoosten kan het tot in de avond ijzelen. Verder neemt de kans op mist toe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Ijzellaag met een dikte van ongeveer 2 cm op de leuning van een balkon in Amstelveen op 7 januari 2017 om 11 uur 30, dus met de auto, of fiets rijden is niet aangeraden


Ijzel? Het is onderkoelde regen, die bij aanraking van een voorwerp, of oppervlakte, in ijs overgaat. De regendruppels worden onderkoeld tijdens het passeren van een sub-bevriezing luchtlaag honderden meters boven de grond, en dan bevriezen bij botsing met elk oppervlak die ze tegenkomen. Het resultaat is ijs, ijzel genaamd, dat samen een dikte van enkele centimeters kan vormen. Het spreekt voor zich, dat het verkeer meestal veel hinder ondervindt van ijzel op de weg, maar vliegtuigen kunnen ook in problemen komen door ijzelvorming op de besturingselementen, zoals de vleugels, flappen van de hoogteroer en staartvlak.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.