Bijgewerkt: 8 februari 2023

Grote aanbieders gooien de warmteprijzen flink omhoog

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
14-01-2022

Grote aanbieders gooien de warmteprijzen flink omhoog. Warmtebedrijf 'Ennatuurlijk' laat de prijzen het hardst stijgen, met 89%. Eneco hanteert het hoogste tarief (€ 43,67 per gigajoule) na een prijsstijging van maar liefst 78%. Dat blijkt uit een analyse van de Woonbond. Een gemiddeld huishouden met een warmteaansluiting is in totaal (vaste en variabele kosten) 41% per jaar meer kwijt voor warmte. Volgens de Woonbond onderstreept de prijsstijging de noodzaak om warmteconsumenten beter te beschermen én om woningen beter te isoleren.

Foto Amstelveen
(Foto Woonbond/Josje Deekens - 2020)

Zeno Winkels (1972), algemeen directeur van de Woonbond


Het maximale warmtetarief (het bedrag dat warmtebedrijven maximaal per geleverde gigajoule in rekening mogen brengen) wordt jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt. Dit bedrag is volledig gekoppeld aan de gasprijs. Dit maximumtarief is bedoeld om warmteafnemers te beschermen tegen te hoge prijzen. 'Maar door de hoge gasprijs is het warmtetarief veel te hoog geworden.‘De bedoelde bescherming van de koppeling van de gasprijs is er niet meer. De koppeling moet losgelaten worden en er moet een tarief komen dat consumenten wel beschermd tegen enorme prijsstijgingen' - aldus Zeno Winkels directeur van Woonbond.

Foto Amstelveen
(Bron Woonbond - 2022)Het maximum tarief steeg dit jaar met maar liefst 111%, waardoor de grote prijsstijgingen mogelijk worden gemaakt. Kijkend naar het totale kostenplaatje (inclusief vastrecht en kosten voor afleversets) gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik op jaarbasis 41% meer betalen. Een gemiddeld huishouden is bij Eneco het slechts af met een jaarrekening van € 2084,36. Dat is € 667,45 meer dan vorig jaar.

De vijf grootste leveranciers hebben gezamenlijk negentig procent van de warmtemarkt in handen. Er zijn zo’n 500.000 huishoudens die op het warmtenet zitten. Eerder heeft de Woonbond samen met Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond al een brief aan de minister gestuurd met voorstellen voor een betere bescherming van warmteconsumenten  tegen te hoge prijzen, omdat zij vastzitten aan één aanbieder en niet over kunnen stappen. Ook laten de stijgende warmteprijzen zien dat goede isolatie ook bij woningen op een warmtenet essentieel is.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.