Bijgewerkt: 19 mei 2024

Grote vechtpartij in Amstelveen en 24 mensen aangehouden

Nieuws -> Politie

Bron: Politie Nederland
30-10-2022

In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober 2022 hebben tientallen bezoekers van een feest de openbare orde in de omgeving van een partycentrum aan de Touwslagerij (Legmeer) verstoord. Tientallen politiemedewerkers zijn bekogeld met stenen, glaswerk en andere voorwerpen. Er zijn in totaal 24 verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Tijdens het incident is een politiemedewerker gewond geraakt.

Melding. Rond 00.30 uur werden meerdere politie eenheden naar een evenementenlocatie aan de Touwslagerij gestuurd. Aldaar zou er een feest zijn, waar ongeveer 100 bezoekers buiten zouden die de toegang zijn geweigerd. Deze geweigerde bezoekers zouden zich de toegang tot het feest willen verschaffen door geweld te gebruiken tegen de beveiliging.

Ter plaatse. Wanneer de verschillende eenheden ter plaatse kwamen troffen zij inderdaad een grote groep van ongeveer 100 personen aan. Vervolgens hebben agenten een linie gevormd en keerde de rust weder. Deze rust heeft tot 02.45 uur geduurd, want politiemedewerkers ontvingen dan meerdere meldingen van overlast.Grimmige sfeer slaat om. Het bleek, dat de groep geweigerde bezoekers nooit zijn weggegaan, maar zich in de omgeving hebben opgehouden. Tevens was het feest afgelopen en waren er nog bezoekers voor de evenementenlocatie aanwezig. Als agenten dan weer wilden optreden splitste een deel van de groep zich af en ging richting de tramhalte aan de Sacharovlaan.

Eenmaal daar sloeg de sfeer helemaal om. De verdachten bekogelden de agenten met stenen, glaswerk en andere voorwerpen. Vanwege het gevaar hebben agenten zich teruggetrokken om vervolgens weer daadkrachtig op te treden met meer eenheden en medewerkers van de Marechaussee.  Met behulp van een politiehelikopter hebben agenten een groep verdachten kunnen aanhouden in de Amstelveense wijk Westwijk. Een agent is geraakt door een steen en is behandeld in het ziekenhuis. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. In totaal zijn er 24 verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging, deze zitten allen nog vast.

Getuigenoproep. Na ruim een uur is de rust wedergekeerd in de omgeving van de Touwslagerij. Ten tijde van het incident hebben verdachten met stenen gegooid en het kan dus zijn dat voertuigen daardoor beschadigd zijn geraakt. De politie doet een oproep aan onder andere tenaamgestelde van voertuigen die in die omgeving hun voertuig hebben geparkeerd. Ook spreekt de recherche graag getuigen die iets hebben gezien of camerabeelden hebben. Neem alstublieft telefonisch contact op via de onderstaande mogelijkheden en vermeld daarbij proces-verbaalnummer PL1300_2022231199. 

In #Westwijk zijn meerdere vernielingen verricht. We vragen benadeelden/slachtoffers om zich bij ons te melden via 0900-8844. Ook zijn we op zoek naar getuigen of inwoners/bedrijven met een (deurbel)camera die beelden hebben van verdachten of de ongeregeldheden…Nadere info volgt – meldt het Politie Basisteam Amstelveen op Twitter.

Foto Amstelveen
(Foto Herbert Raat - 2022)

Kapotgeslagen glas in de metrohalte van de Sacharovlaan in Amstelveen

Herbert Raat (VVD) wethouder Handhaving reageert ook op Twitter: 'Sta net bij Metrohalte Sacharovlaan in @Gem_Amstelveen. De halte is vannacht compleet vernield nadat een ‘feest’ uit de hand liep, grote schande. Gelukkig hangen er voldoende camera’s om daders goed in beeld te brengen.' Bekijk ook de korte video hier van de NOS.

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen: 'Het gedrag van feestgangers vannacht in @Gem_Amstelveenis onacceptabel. Vooral door het geweld tegen de politie en de vernielingen die zijn aangericht. Dit nemen we hoog op. De #politie is bezig met het onderzoek. De schade gaan we zoveel mogelijk verhalen op de daders.' Bekijk ook de korte video van de NOS.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.