Bijgewerkt: 29 april 2024

Grote verschillen tussen de contracten met Verenigingen van Eigenaars

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
15-01-2024

Er zijn grote verschillen tussen de contracten die beheerders afsluiten met Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). Hierdoor is het voor VvE's lastig om een goede vergelijking te maken en zekerheid te hebben over de kwaliteit van het contract. Daarbij lopen de kosten soms met duizenden euro’s uiteen, blijkt uit een analyse van Vereniging Eigen Huis. Om VvE’s te beschermen tegen slechte beheerderscontracten, pleit de vereniging voor een verplichte modelovereenkomst.    

Veel VvE’s hebben een beheerder in dienst om werk uit handen te nemen. De meeste beheerders bieden vaste takenpakketten aan. Uit de analyse blijkt dat de kosten voor deze takenpakketten sterk verschillen; waar de ene beheerder drieduizend euro vraagt, rekent de ander voor dezelfde werkzaamheden negentienduizend euro. “Al liggen de kostenverschillen ook aan de grootte van de VvE, het loont om diverse offertes op te vragen,” zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis. “Belangrijk is dat je als VvE alert bent op deze prijsverschillen en wat er aan meerwerk wordt gerekend.”     

Foto Amstelveen
(Foto VEH - 2024)

Cindy Kremer (1972) directeur van de Vereniging Eigen Huis studeerde bedrijfskunde aan onder meer de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkte achtereenvolgens bij Ikea, Royal Friesland Foods en The Greenery - niet toevallig ook een ledenorganisatie

Bankrekening en onkosten. De bankrekening van de VvE is ook een aandachtspunt, zo blijkt uit de analyse. In enkele gevallen kreeg de beheerder een volmacht om over de rekeningen van de VvE te beschikken, zonder dat er bij betalingen sprake was van een ‘vier ogen-principe’. “Je kunt natuurlijk afspraken maken over de betaalrekening, maar geef een beheerder nooit de volledige bevoegdheid over de rekening en het reservefonds,” aldus Kremer.  

Ook onkosten variëren sterk in de contracten. Zo blijken beheerders zeer wisselende vergoedingen te vragen als het appartement van eigenaar wisselt. Kremer: “Deze bedragen variëren van tientallen tot honderden euro’s. Sommige beheerders vorderen een paar honderd euro voor de administratieve overdracht aan een nieuwe beheerder. Dat is opvallend, omdat dit juridisch gezien discutabel is. Een VvE blijft altijd eigenaar van deze documenten.” 

Dit pleit de vereniging. Vereniging Eigen Huis wil dat de overheid kwaliteitseisen stelt aan het beheerdersvak om het gebrek aan professionaliteit tegen te gaan. De vereniging pleit daarom voor een verplicht beheerderscertificaat, met daarin eisen op het gebied van opleiding, een laagdrempelige klachtenregeling en het gebruik van een modelovereenkomst voor alle VvE’s. Kremer: “Er zijn diverse brancheorganisaties die met gestandaardiseerde contracten werken, maar beheerders maken daar nog veel te weinig gebruik van omdat slechts een kleine groep daarbij is aangesloten. Met een modelovereenkomst weten VvE's veel beter waar ze aan toe zijn en het komt de professionalisering van beheerders ten goede.” Meer informatie: Beheerovereenkomst opstellen | Aandachtspunten en checklist



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.