Bijgewerkt: 6 december 2022

Grotere afvalbakken geplaatst tegen zwerfafval aan de Sportlaan

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
26-07-2019

Op de route tussen het Amstelveen College en de Coop aan de Van der Hooplaan zijn nieuwe grotere afvalbakken geplaatst. Door deze actie wil de gemeente de zogenaamde snoeproute nog beter vrijhouden van zwerfafval. Deze actie is mede mogelijk dankzij een zwerfafvalvergoeding van o.a. de verpakkingsindustrie.

Met name op de Sportlaan via De Meerkamp, Health City en het Amstelveen College richting supermarkt de Coop aan de Van der Hooplaan zien omwonenden en ook de wijkbeheerder van de gemeente regelmatig zwerfafval liggen. Een bekend probleem. Op aangeven van een betrokken buurtbewoner hebben het Amstelveen College, Coop, Health City, het zwembad, omwonenden en de Keep It Clean Day (Houd het schoon dag) organisatie met elkaar gesproken. Een bureau gespecialiseerd in gedragsverandering begeleidde de bijeenkomst.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon (D66) wethouder Afvalbeheer en NME educatie voor het Amstelveen College naast een grote afvalbak


Floor Gordon (D66) wethouder Afvalbeheer en NME educatie: 'We hebben samen met betrokkenen onder andere bekeken of de afvalbakken op de goede plaats staan en groot genoeg zijn. Naar aanleiding daarvan hebben we de kleine blauwe prullenbakjes vervangen door de Amstelveense rode containers van 100 of 240 liter. Dankzij de zwerfafvalgelden kunnen we ook educatieve projecten organiseren voor scholen en opruimacties zoals de Keep it Clean Day. De Meerkamp houdt ook zelf de omgeving schoon. Scholen en inwoners krijgen hesjes en prikkers voor schoonmaakacties. Niet alleen scholieren veroorzaken zwerfafval. Ook bezoekers van sportcomplexen laten op de parkeerplaats afval achter. Uiteindelijk gaat het er om dat bewoners hun afval niet meer achteloos weggooien. Dat gedrag is lastig te veranderen.'

Op acht plekken op de snoeproute zijn grotere prullenbakken geplaatst in herkenbaar rood, waar vogels minder goed afval uit kunnen pikken. Bovendien is op de hoek van de Sportlaan/Van der Hooplaan een extra grote container geplaatst. De gemeente bekijkt of de bushaltes bij de Coop netter ingericht kunnen worden. Volgens de gedragsverandering specialist houdt een nette openbare ruimte namelijk de omgeving schoner. Het Amstelveen College is gevraagd hun leerlingen bewust te maken van het belang van een schone omgeving. De gemeente biedt daarbij ondersteuning aan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.