Bijgewerkt: 30 juni 2022

Haarlemmermeer wil groei Schiphol stoppen

Nieuws -> Schiphol

Bron: Gemeente Haarlemmermeer
27-02-2008

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer scherpt haar standpunt over de toekomst van Schiphol aan- staat in een nieuwsbericht van de gemeente Haarlemmermeer.

Aanleiding is het besluit van de Provincie Noord-Holland om de reservering voor de tweede Kaagbaan te verlengen, gekoppeld aan het afwaarderen van de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan.  Dat geldt ook voor het experiment met parallel starten dat leidt tot extra overlast voor de inwoners van Haarlemmermeer.

Het college heeft kritisch naar de gevolgen voor Haarlemmermeer gekeken en komt tot het standpunt dat de luchthaven niet verder kan groeien dan binnen de huidige toegestane hinder en de verdeling daarvan mogelijk is. De grens van het aantal vluchten lijkt daarmee op ongeveer 500.000 á 520.000 per jaar te liggen.

Kaagbaan Amstelveenweb
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Een vliegtuig tijdens het starten op de Kaagbaan


Vervolgens is het college van mening dat de ontwikkeling van Schiphol moet plaatsvinden binnen het huidige banenstelsel, en dat er geen sprake meer kan zijn van één baan eraf en één baan erbij; Haarlemmermeer is tegen de parallelle Kaagbaan.

Parallel startbaan

Het experiment in het kader van het eerder vastgestelde convenant hinderbeperking dat gericht is op een optimalisatie van het parallel starten vanaf de Polderbaan en Zwanenburgbaan is een belangrijke maatregel die problemen in verschillende gemeenten oplossen; ook in Haarlemmermeer.

Het college van de gemeente Haarlemmermeer gaat echter niet akkoord met het feit dat er ten behoeve van de testfase van de vastgelegde uitvliegroute (SID) ongeveer 14.000 extra vluchten verplaatst worden van de Polderbaan naar de Zwanenburgbaan waardoor Zwanenburg, Lijnden en Badhoevedorp extra overlast zullen krijgen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.