Bijgewerkt: 29 april 2024

Halloween feest in 2023

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
27-10-2023

Halloween of Hallowe'en (minder algemeen bekend als Allhalloween, Allerheiligenavond of Allerheiligen) is een feest dat in veel landen wordt gevierd op 31 oktober, de vooravond van het westerse christelijke feest van Allerheiligen. Het begint met de viering van Allhallowtide, de tijd in het liturgische jaar gewijd aan het herdenken van de doden, inclusief heiligen (heiligen), martelaren en alle overleden gelovigen.

Eén theorie stelt dat veel Halloween-tradities werden beïnvloed door Keltische oogstfeesten, met name het Gaelische festival Samhain, waarvan wordt aangenomen dat ze heidense wortels hebben. Sommigen gaan nog verder en suggereren dat Samhain door de vroege Kerk samen met de vooravond ervan gekerstend zou kunnen zijn als Allerheiligen. Andere academici geloven dat Halloween uitsluitend begon als een christelijke feestdag, namelijk de wake van All Hallow's Day. Ierse en Schotse immigranten werden eeuwenlang gevierd in Ierland en Schotland en namen in de 19de eeuw veel Halloween-gebruiken mee naar Noord-Amerika, en vervolgens verspreidden zich door Amerikaanse invloed tegen het einde van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw verschillende Halloween-gebruiken naar andere landen.



Populaire Halloween-activiteiten zijn onder meer trick-or-treating (of de daarmee samenhangende vermommingen en souling), het bijwonen van Halloween-kostuumfeesten, het uitsnijden van pompoenen of rapen tot jack-o'-lanterns, het aansteken van vreugdevuren, het dobberen van appels, waarzeggerijspellen, het uithalen van grappen, het bezoeken van spookattracties , enge verhalen vertellen en films met horror- of Halloween-thema kijken.

Sommige mensen beoefenen de christelijke vieringen van Allerheiligen, inclusief het bijwonen van kerkdiensten en het aansteken van kaarsen op de graven van de doden, hoewel het voor anderen een seculiere viering is. Sommige christenen onthielden zich historisch gezien van vlees op Allerheiligenavond, een traditie die tot uiting komt in het eten van bepaald vegetarisch voedsel op deze wake-dag, waaronder appels, aardappelpannenkoekjes en soulcakes.

Volgens de National Retail Federation in de USA zullen Amerikanen in 2023 naar verwachting 12,2 miljard dollar (11,5 miljard euro)uitgeven aan Halloween, vergeleken met 10,6 miljard dollar in 2022. Van dit bedrag zal naar verwachting 3,9 miljard dollar worden uitgegeven aan huisdecoratie, tegen 2,7 miljard dollar in 2019. Het aantal Halloween-versieringen is de afgelopen jaren gegroeid, waarbij detailhandelaren een breder assortiment van steeds uitgebreidere en extra grote decoraties aanbieden.

In Nederland is kritiek op Halloween omdat het ontdekt zou zijn door de commercie als geschikte aanleiding om klanten tot wat ruimer vertier aan te zetten in de 'slappe' periode tussen de zomervakantie en het Sinterklaas-feest, zoals ook Valentijnsdag onder vuur ligt omdat dit eveneens de bedoeling heeft om mensen tot meer aankopen te bewegen, met Valentijn vooral voor een (soms geheime) geliefde.

Verschillende organisaties en kerkgenootschappen hebben kritiek op Halloween vanwege het heidense karakter dat het feest op vele plaatsen zou hebben, evenals vanwege het spiritisme dat erdoor bevorderd zou worden. De Bijbel staat het oproepen van geesten niet toe (zie o.a. Jesaja 8:19). Dit "heidense" karakter is een recente ontwikkeling in het van oorsprong christelijke feest. Pas later kwamen de horror-outfits op in de Verenigde Staten. Hierbij kwam soms door de versieringen de nadruk op spiritisme alsook op de duivel te liggen. Vanwege de afwijzing van Allerheiligen, Allerzielen en het vagevuur door het protestantisme, wordt door protestanten vanouds vaak bezwaar gemaakt tegen elke uiting van Halloween, met name door reformatorische genootschappen. Daar komt nog bij dat 31 oktober voor protestanten een belangrijke gedenkdag is (Hervormingsdag) en gezien wordt als het begin van de reformatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.