Bijgewerkt: 16 mei 2021

Halloween in Uithoorn

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Conchita Willems
01-11-2010


Halloween in 't Buurtnest

Het was allemaal magie op een druilerige vrijdagmiddag, 29 oktober 2010. Kinderen uit Europarei, Thamerdal en De Kwakel slopen nieuwsgierig naar binnen. Ze waren uitgenodigd door een enge heks met krakerige stem en fel uithalende bezem. ’t Buurtnest was omgetoverd in een aartsdonker spookhuis met spinnenwebben en griezelige geluiden.

De beheerder, de kinderwerkers, de opbouwwerkers, de vrijwilligers, ze waren verdwenen. In hun plaats waren daar de enge heks, een spierwit dansend spook, een levende dode schim en enkele gemaskerde figuren, die rondom de kinderen dwaalden en hen opdracht gaf tot moeilijke spelletjes.

buurtnest Amstelveen
(Foto C. Willems - 2010)

Kinderen van het Buurtnest in Uithoorn


Zoals met skeletten hoofdjes op een lepel naar de overkant rennen of in plaats van stoelendans een hoepeldans met uiteindelijk 1 hoepel en 1 kind die overbleven, of een dode aan vingers, oor en oor helpen, waarna hij tot leven kwam en ze vreselijk liet schrikken. Aan het einde van de spooktocht kreeg ieder kind een echt griezeldiploma en gelukkig was daar weer de buitenlucht met de Europarei-wolken boven in de lucht. Zelfs de grijze wolken zagen er vertrouwd uit, na al die griezelige dingen!

Wat is Halloween eigenlijk? Het feest is ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan bij de Kelten. De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, ofwel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Iers-Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag.

Het werd gevierd omdat dan de zomer afgelopen was en het donkere en koude seizoen begon: de winter. Halloween was ook nog om een andere reden bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.

Alle levende mensen trokken dan kleding aan en deden al hun vuren uit zodat ze vies, lelijk en koud werden en de doden hen niet zouden kiezen. Dit zijn dingen die bij dit feest horen:

Kleuren: Zwart, oranje en rood; Symbolen: Bezem, maskers, ketel; Planten: Appel, Engelse peper en pompoen. Het was er allemaal in het spookhuis. Menig kind hield elkaar bij de hand vast om zich veilig te voelen!

Sara uit de Coudenhoveflat: “Heel erg leuk. Ik was uitgenodigd met een briefje. Daar stond op dat het feest er was. Het was wel een geheim en ik schrok wel: eng!” Winta, Luna en Nathalie uit de Brusselflat: “Wij zijn uitgenodigd door de kinderwerkster van Cardanus. Het is heel griezelig. De maskers zijn leuk. Allerengst was de dode die lag op tafel en die weer levend werd. De versiering is ook eng. Het is heel griezelig gemaakt, goed gedaan zeg!”

Buurvrouw Ria: “Een geweldig feest! Ik was een heks met een vriendelijk gezicht. De vrijwilligers hebben het weer goed voor elkaar!” Halloween werd mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van ’t Buurtnest, Buurtbeheer Europarei en Cardanus.

Conchita WillemsAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.