Bijgewerkt: 29 maart 2023

Handelsmissie naar Istanbul is geslaagd

Nieuws -> Amsterdam

Bron: Gemeente Amsterdam
22-10-2012

De Amsterdamse delegatie kijkt terug op een geslaagde handelsmissie naar Istanbul. Samen met Rotterdam heeft Amsterdam zich gepresenteerd als belangrijke handelspartner op het gebied van handel en creativiteit. Denimproducent FG Group zal een onderzoekslaboratorium opzetten in Amsterdam. Met deze investering is 2,5 miljoen euro gemoeid. Ook heeft een grote Turkse logistieke dienstverlener aangegeven te overwegen begin 2013 activiteiten in Nederland op te zetten.

De burgemeesters Van der Laan en Aboutaleb hadden onder meer een ontmoeting met burgemeester Topbaş van Istanbul. Hij zal in april volgend jaar een tegenbezoek brengen aan Nederland om de relaties tussen de drie steden verder te versterken. Van der Laan bezocht ook de deelgemeente Sisli waar hij een Cruijf-court opende.

van der laan Amstelveen
(Foto Gemeente Amsterdam - 2012)

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam


Burgemeester Van der Laan: "Het gaat bij een dergelijk bezoek om meer dan alleen zaken doen. Goede relaties tussen Nederland en Turkije dragen bij aan wederzijds begrip en vertrouwen. Dat is goed voor de onderlinge economische betrekkingen."

Zo vond, in de week van het Amsterdam Dance Event, in Istanbul de eerste editie van Sensation plaats. Sensation is verworden tot een heus Nederlands exportproduct waarin creativiteit en handelsgeest gecombineerd worden. Sinds 2005 vinden wereldwijd feesten van Sensation plaats.

Het Holland Financial Centre ontving ongeveer veertig Turkse ondernemers en adviseurs. Zij zijn geïnformeerd over het Nederlandse vestigingsklimaat en de recente ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en vastgoedinvesteringen. Haven Amsterdam sprak met zo'n 45 Turkse partijen over kostenreductie in logistieke processen en ‘groene oplossingen' voor vervoer.

Burgemeester Van der Laan, de burgemeester van Izmir en de CEO van de Turkse FG Group tekenden een intentieverklaring met ´House of Denim´, een samenwerkingsverband van grote jeansmerken die in Amsterdam gevestigd zijn. FG Group is met meer dan 700 werknemers een van de grootste denim-producenten van Turkije en vestigt medio 2013 een ´denim R&D lab´ in Amsterdam. Amsterdam krijgt hiermee de eerste denim productie faciliteit in Noord Europa. Met deze investering van 2,5 miljoen euro moet de productieketen van denim duurzamer worden gemaakt.

Het handelsvolume tussen Nederland en Turkije is de afgelopen tien jaar meer dan verdriedubbeld. Nederlandse bedrijven zijn vooral actief in de handel (20%), vastgoed (10%) en de bouw (9%). De sectoren ICT, transport en logistiek en de creatieve sector zijn groeimarkten in Turkije.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.