Bijgewerkt: 8 mei 2024

Handhaving Amstelveen controleert leegstaande woningen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
06-09-2023

In Amstelveen staan bijna 800 woningen langer dan een half jaar leeg. Het college van B en W wil dit niet, vanwege het grote tekort aan woningen. De gemeente gaat meer controleren en handhaven op leegstand.

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Wonen: 'Leegstand is een ongewenst maatschappelijk verschijnsel. De Leegstandverordening biedt mogelijkheden om de leegstand van woningen te bestrijden. Het college wil dat, gelet op de leefbaarheid en de grote vraag naar woonruimte in Amstelveen, leegstand van woningen in Amstelveen zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarom gaat de gemeente actiever leegstand opsporen en ook handhaven op langdurige leegstand van woningen.'

Wanneer is sprake van leegstand? Van leegstand is sprake als een woning of gedeelte daarvan niet door een huurder of andere gebruiker feitelijk wordt gebruikt. Er is mogelijk geen sprake van leegstand als de woning in gebruik is voor andere doeleinden.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Adam Elzakalai (VVD) wethouder Wonen

Meldingsplicht leegstand. Na zes maanden leegstand van een woning is er de meldingsplicht voor eigenaren. Dit kan ook de beheerder of een makelaar zijn. Na de melding gaat de gemeente binnen drie maanden in overleg met de eigenaar van het gemelde pand. Tijdens dit overleg wordt in ieder geval besproken hoe het pand weer in gebruik kan worden genomen. Na dit overleg kunnen burgemeester en wethouders in een leegstandbeschikking vaststellen dat een woning of gebouw geschikt is voor gebruik. Het heeft de voorkeur dat de eigenaar zelf zorgt voor bewoning.

Mocht dat na minimaal 12 maanden leegstand niet gelukt zijn dan kunnen burgemeester en wethouders een verplichtende voordracht doen aan de eigenaar, waarbij een gebruiker wordt voorgedragen. Een voordracht heeft voor de eigenaar een verplichtend karakter. Dat wil zeggen dat de eigenaar uiteindelijk een overeenkomst moet sluiten voor ingebruikname van het pand. Op het niet naleven van de meldingsplicht en de voordracht kunnen sancties worden opgelegd. Het College van B en W heeft ook mogelijkheden om boetes en of dwangsommen op te leggen bij niet melden van langdurige leegstand of het niet nakomen van een plaatsing van een huurder.

Waar leegstand van een woning melden? Eigenaren of huurders moeten de leegstand van hun woning melden via het online contactformulier onder vermelding van ‘leegstand melden’ via het formulier op de website www.amstelveen.nl/contactformulier. ls u als inwoner of ondernemer ziet dat een woning al langer dan een half jaar leegstaat, dan kunt u dat melden via ‘Actie Schijnwerper’ op de website.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.