Bijgewerkt: 15 juni 2024

Hangjongeren terroriseren Westwijkplein

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
08-05-2008

Door André Gerritsen
Andre Gerritsen  Amstelveen

Bewoners in de directe omgeving van het Westwijkplein worden de laatste tijd in toenemende mate 'geterroriseerd' door hangjongeren. Plassen door brievenbussen, het slopen van liften en interieurs van portieken is, naast structurele geluidsoverlast, eerder regel dan uitzondering.

Eerder kwam de omgeving van winkelcentrum Middenhoven in het nieuws door de overdadige overlast van hangjongeren, maar het pakket maatregelen dat winkeliers en gemeente aldaar hebben getroffen lijkt enigszins aan te slaan: de jongeren hebben zich nu verplaatst naar het centrum van Amstelveens jongste wijk.

Oudere (alleenstaande) bewoners rond het Westwijkplein durven uit angst voor jongeren in de avonduren, wanneer de overlast het grootst is, nauwelijks nog de deur uit. „Ik voel me na tien uur 's avonds niet langer veilig in mijn eigen flat," zegt een van de gedupeerden.

'In Het Galjoen is geen hangjongere te zien'

Wietzakjes, sigarettenpeuken en lege bierflesjes liggen geregeld als overvloedig bewijs in de portieken rond het Westwijkplein. Hangjongeren laten veelal dagelijks hun sporen na en maken het leven van bewoners, met langdurige geluidsoverlast en eeuwig snorrende scooters soms tot een hel. „Het is niet uit te houden,"stelt één van de omwonenden.

„En in jongerencentrum Het Galjoen is geen hangjongere te zien," concludeert VVD-raadslid en Westwijker Herbert Raat tot zijn grote spijt. De 'verplaatsing' van een aantal hangjongeren vanuit Middenhoven richting Westwijk verbaast hem dan ook totaal niet. „Welnee, dat is al weken zo. Voor mij is dat geen nieuws. In Westwijk zijn de problemen nu minstens net zo groot als in Middenhoven toen."

Westwijkplein Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Het Westwijkplein


Papieren veiligheid

Raat is van mening dat de politiek veel te veel met 'papieren veiligheid' bezig is en maar nauwelijks weet wat er écht speelt op straat. Hij strijdt al tijden voor daadkrachtige en vooral gerichte aanpak van hangjongeren en is ook één van de weinige politici die daadwerkelijk in contact treedt met de doelgroep, ze aanspreekt en met ze in dialoog gaat. „Ze zijn niet op hun achterhoofd gevallen hoor, door met elkaar te praten bereik je het meest."

„Natuurlijk prachtig al die gemeentelijke rapporten en plannen, maar alleen op straat kan je echt zien wat er speelt onder de jeugd." Uiteraard is Raat blij met het pakket maatregelen dat onlangs door burgemeester Van Zanen is afgekondigd, maar in Raat’s opinie ontbreekt het nog steeds aan daadkracht en flexibiliteit in de daadwerkelijke uitvoering van die plannen.

De (particuliere) woningverhuurders rond het plein spreken inmiddels ook van „een maatschappelijk probleem" en zijn opnieuw in conclaaf getreden met politie en gemeente om de toenemende overlast van jongeren tegen te gaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.