Bijgewerkt: 5 juni 2023

Happy Diwali Festival in Amstelveen

Nieuws -> Stadshart

Bron: Stichting Diwali Festival/Amstelveenweb
23-10-2022

Voor de 14de keer werd op 22 oktober 2022 het Diwali Festival in Amstelveen weer gevierd op het Stadsplein. De redactie van Amstelveenweb.com kwam rond 11.30 uur op het Stadsplein aan, waar het festival om 12.00 uur begon met de openingsceremonie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Om 11 uur 30 is het Stadsplein is nog bijna helemaal leeg


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De restauranthouders hebben enorme hoeveelheden gekookte en gebakken etenswaren meegenomen en in de tenten
kunnen de bezoekers straks van alles kopen en uiteraard opeten

Diwali of Deepavali is een groot hindoefestivallichtfestival wordt in heel India gevierd. Tijdens dit festival worden binnen en buiten kleine olielampjes aangestoken. Het festival valt midden in de herfst, op het kruispunt van de maanden Ashwin en Kartik, na het einde van het regenseizoen en de komst van nieuwe gewassen. Het festival duurt zes dagen van Ashwin Vadya Dwadashi tot Kartik Suddha Dwita en wordt gevierd op 52 plaatsen in India, maar ook op veel plaatsen in Nederland. Het is een heilig hindoeïstisch festival dat de overwinning van het goede op het kwade symboliseert.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Prachtig opgemaakte en geklede jonge meisjes lopen naar het podium om daar later op te treden


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Ritika Mehra begeleidt het Diwali Festival

Ritika Mehra bestuurslid van de Stichting Diwali Festival heette iedereen welkom en bedankte alle sponsoren die één voor één het podium opkwamen. Gelukkig was het niet in een hele grote tent, want zoals eerdere jaren wordt het dan vreselijk benauwd en zijn foto’s en video’s niet goed te maken door de rook die over het podium wordt geblazen. Nu was er ook een rookmachine, maar de rook verdween snel vanwege de wind. Vorig jaar was het ook een open gebeuren, maar toen regende het vreselijk, dat was een domper, dus gelukkig was het vandaag een hele mooie droge dag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Alle sponsoren en medewerkers van het festival krijgen op hun voorhoofd een rode bindi geschilderd

De sponsoren kregen op hun voorhoofd een rode bindi geschilderd. Een bindi Sanskriet बिन्दु bindú, Kannada: ಬಿಂದಿ dat 'punt, druppel, stip of klein deeltje' betekent, is een gekleurde stip of in de moderne tijd een sticker die op het midden van het voorhoofd wordt gedragen, oorspronkelijk door Hindoes, Boeddhisten en Jains van het Indiase subcontinent. Traditioneel wordt gezegd dat het gebied tussen de wenkbrauwen (waar de bindi wordt geplaatst) de zesde chakra is, ajna, de zetel van 'verborgen wijsheid' en vertegenwoordigt het derde oog. Van de bindi wordt ook gezegd dat hij energie vasthoudt en de concentratie versterkt.

Ritika vervolgde met: 'The 14th edition of the Diwali festival happens here in Amstelveen just right on time. We have blue skies and we are super excited having a festival once again here on Stadsplein. This festival would not be possible without our sponsors that are mentioned here on the side,  but also our members on stage and our board members. I would like to call the vice mayor and alderman of Economic Affairs Mr Adam Elzakalai.'

'De 14e editie van het Diwali festival vindt hier in Amstelveen precies op tijd plaats. We hebben een blauwe lucht en  wij zijn super enthousiast om weer een festival te hebben hier op het Stadsplein. Dit festival zou niet mogelijk zijn zonder onze sponsors die hier aan de zijkant staan vermeld, maar ook onze leden op het podium en  onze bestuursleden. Ik wil graag de vice burgemeester en wethouder van Economische Zaken de heer Adam Elzakalai naar voren laten komen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Adam Zakalai (VVD) wethouder Economische Zaken en waarnemend burgemeester opent het 14de Diwali Festival in Amstelveen

Adam Zakalai (VVD) wethouder Economische Zaken en voor deze opening waarnemend burgemeester kwam naar voren om het festival officieel te openen: Adam Elzakalai: 'Thanks very much! Ladies and gentlemen, as vice mayor of Economic Affaires of the municipality of Amstelveen I am very very proud to be here. It will be no surprise,  I've heard that about 3 o’clock this square will be very very crowded with people who are enjoying the Diwali festival. And Amstelveen, as you all know it's a very international community and not only Indian people will celebrate Diwali this day, but s lot of Amstelveners will do, with a lot of different backgrounds and that really defines the municipality of Amstelveen. That is why I am very proud that it is possible to hold this event already the 14th consecutive time. So I think that we just have to start very soon. I really hope that you will have a splendid day today, the weather is nice so I have to conclude in two words: Shubh Diwali!!' (Happy Diwali)!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De gastheer en gastvrouw waren Joy en Zhunayasha

'Heel erg bedankt! Dames en heren als waarnemend burgemeester en wethouder van Economische Zaken van de gemeente Amstelveen ben ik heel erg trots hier te zijn. Het zal geen verrassing zijn, maar ik heb gehoord dat vanaf 3 uur het heel druk zal zijn dit plein met mensen die genieten van het Diwali festival. En Amstelveen is, zoals u allen weet, een zeer internationale gemeenschap en niet alleen Indiase mensen zullen Diwali vieren deze dag, maar veel Amstelveners zullen dat doen met veel verschillende achtergronden en dat bepaalt echt de gemeente Amstelveen. Ik ben er dan ook heel erg trots op dat we dit evenement al voor de 14de achtereenvolgende keer kunnen houden. Dus ik denk dat we maar heel snel moeten beginnen. Ik hoop echt dat u een hele mooie dag heeft vandaag, het is mooi weer dus ik sluit af met twee woorden: Shubh Diwali!!!' (Gelukkig Diwali)!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het kinderkoor brengt een mooi lied ten gehore, maar de redactie verstaat er geen woord van!

Ritika: 'Mayor we got something special for you, we want to bless you and can start the celebrations with something sweet. We thank you for letting us once again on the Stadsplein and we have a small token of appreciation, some flowers! Thank you very much! We wish everyone a very happy Diwali and we can start the program.' ' The hosts of the day are Joy and Zhunaysha, who accompanied the festival.

'Burgemeester we hebben iets speciaals voor u, we willen u zegenen en het feest kunnen starten met iets lekkers. We willen u bedanken dat we weer op het Stadsplein mogen staan en we hebben een kleine blijk van waardering, een bos bloemen! Hartelijk dank! We wensen iedereen een hele fijne Diwali en we kunnen beginnen met het programma.' De hosts van de dag zijn Joy en Zhunaysha, die het festival begeleidden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De zang vanuit India creëert een speciale sfeer op het Stadsplein van Amstelveen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Deze erg jeugdige, maar talentvolle dansertjes stelen de harten van alle kijkers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Alle familieleden zijn dicht op het podium gaan staan om hun kroost op foto of video met hun smartphones vast te leggen

Na alle officiële woorden, kon het feest eindelijk beginnen en het eerste uur was voor de kinderen. Er kwamen verschillende dansuitvoeringen en het was vertederend om te zien hoe de kinderen hun best deden terwijl de ouders straalden van trots. Op een gegeven moment vertelde presentator Joy dat Zhunaysha ook heel goed kon dansen, dus zo gezegd zo gedaan. Het was de bedoeling om de mensen op het plein wat losser te krijgen en ze maande hen om lekker mee te dansen. Toen kwam de sfeer er goed in en konden de volgende dansers het toneel opkomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Deze drie jonge danseressen genieten ook van hun optreden voor de honderden festivalbezoekers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Nog een laatste overzichtsfoto van het Stadsplein Amstelveen wat ons betreft


Bekijk ook de video

Hoe verder de dag vorderde, hoe drukker het werd en de hele dag door tot een uur of zes in de avond, was het één groot feest. Hopelijk hadden alle kraampjes die aan weerszijden van het Stadsplein stonden genoeg eten bereid, want als je de lekkere hapjes zag was het haast onmogelijk deze te negeren. In het midden van het plein was een grote overdekte open tent neergezet, waar de families rustig hun hapjes konden opeten en ondertussen van de dansen en zangers op het podium genieten.

De redactie van Amstelveenweb kon het festival niet verder volgen, want er waren nog andere activiteiten die vastgelegd moesten worden. Dat het een mooi feest is geweest is duidelijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het klimrek op het plein is ook bezet met veel kijkers die het gebeuren op het podium volgen


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.