Bijgewerkt: 22 januari 2025

Helft van de rentedaling hypotheken aan de consumenten

Nieuws -> Informatief

Bron: Vereniging Eigen Huis
26-07-2013

Banken geven slechts de helft van de rentedaling op de kapitaalmarkt door aan de consument. Dit blijkt uit de Eigen huis Rentebarometer van Vereniging Eigen Huis. Van mei 2012 tot en met mei 2013 is de gemiddelde hypotheekrente die klanten moeten betalen gemiddeld met 0,56 procentpunt gedaald (van 4,33% naar 3,77%).

Tegelijkertijd is de extra winstmarge van de banken gestegen met 0,58 procentpunt (0,38% naar 0,96%). De vereniging roept de overheid daarom op om nu eindelijk in te grijpen en een maximum te stellen aan de winstmarges op hypotheken.

Bij de populairste rentevaste periode, 10 jaar vast, ziet de huiseigenaar nog minder terug van de daling van de financieringskosten. De 10 jaar vaste hypotheekrente daalde met 0,36 procentpunt (van 4,78% naar 4,42%). De extra winstmarge voor de banken steeg in dezelfde periode met maar liefst 0,72 procentpunt (van 0,54% naar 1,26%).

De winstmarges zijn op dit moment historisch hoog en hypotheken zijn hierdoor veel duurder dan nodig. De extra marge die banken maken op hypotheken komt rechtstreeks uit de portemonnee van huiseigenaren. Al jaren betalen zij maandelijks honderden euro's te veel. Door gebrek aan concurrentie kan de marge op de hypotheekrente onverminderd doorstijgen, terwijl de politiek weigert in te grijpen.



Vereniging Eigen Huis vindt dit onacceptabel, juist in een tijd, waarin steeds meer huiseigenaren te maken krijgen met hypotheken die onder water staan, dalende huizenprijzen, toenemende betalingsproblemen en gedwongen verkopen. Vereniging Eigen Huis vindt het tijd voor onorthodoxe maatregelen. De politiek moet ingrijpen door een maximum te stellen aan de winstmarges.

De Eigen Huis Rentebarometer wordt in opdracht van Vereniging Eigen Huis maandelijks berekend door de Universiteit van Amsterdam en geeft de overwinsten weer die banken verdienen op de hypotheekrente bovenop de "normale winst". De vernieuwde Rentebarometer is gebaseerd op de aangepaste rekenmethodiek, die de Autoriteit Consument en Markt  (ACM) medio april 2013 in het rapport 'Concurrentie op de hypotheekmarkt' heeft gepresenteerd.

Aan het model zijn twee variabelen toegevoegd, de kapitaalvereisten Basel III en toename van betalingsproblemen bij klanten. Hierdoor is de winstmarge enigszins lager ten opzichte van de berekeningsmethode die voorheen werd gehanteerd. De ontwikkeling van de marge laat echter nog steeds hetzelfde beeld zien.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.