Bijgewerkt: 21 september 2021

Helmplicht voor alle snorfietsers vanaf 1 juli 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/Wikipedia
29-05-2021

Alle snorfietsers moeten vanaf 1 juli 2022 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en –gewonden onder snorfietsers omlaag gaat. De ministerraad heeft er mee ingestemd dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat dit voorstel aan de Tweede Kamer zendt.

Dit betekent dat alle snorfietsers en passagiers dan net als alle bromfietsers een helm op moeten. Een snorfiets herken je aan een blauwe kentekenplaat, een bromfiets heeft een gele kentekenplaat. Verschillende partijen en snorfietseigenaren hebben aangegeven een motorfietshelm te zwaar en te weinig ventilerend te vinden voor sommige soorten snorfietsen. Daarom heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat TNO laten kijken naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm.

Foto Amstelveen
(Foto Hugo de Vries/IenW - 2017)

drs. Cora van Nieuwenhuizen - Wijbenga (VVD) minister van Infrastructuur en Waterstaat


Als de uitkomsten van het onderzoek naar de veiligheid van een speed-pedelec-helm positief zijn dan is het voor snorfietsers dus mogelijk om niet alleen de bromfietshelm te kiezen, maar ook de speed-pedelec helm. Naar verwachting zal de helmplicht 1 juli 2022 in werking treden. Zo heeft iedereen de tijd om een keuze te maken die past bij zijn of haar snorfiets.

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 definieert een snorfiets als bromfiets die blijkens de gegevens in het kentekenregister is geconstrueerd voor een maximumsnelheid die niet meer bedraagt dan 25 km per uur, met uitzondering van de speed-pedelec, met dien verstande dat ook een aangewezen bijzondere bromfiets een snorfiets is.

De snorfiets is in 1976 geïntroduceerd naar aanleiding van de verplichting voor bromfietsrijders om een valhelm te dragen. Een gedupeerde groep was die van de plattelandsvrouwen in klederdracht, die zich veelal op de bromfiets verplaatste en daarvan afhankelijk was. Zij wilden niet hun Zeeuwse boerinnenkap of hun Urker mutsje afzetten. Als typisch Nederlands poldercompromis kwam toen de snorfiets uit de hoge hoed. Minister Westerterp stelde 20 km/u als maximumsnelheid, 50 kilo als maximumgewicht, 1 paardenkracht als vermogen, een doorstapframe en 12 inch wielen voor.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.