Bijgewerkt: 8 februari 2023

Hemelvaartsdag 2015

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
13-05-2015

Het feest van de Hemelvaart, ook wel bekend als Hemelvaartsdag, Witte Donderdag (niet te verwarren met donderdag van de Heilige Week), herdenkt de lichamelijke hemelvaart van Jezus naar de hemel. Het is een van de oecumenische feesten (universeel gevierde) van de christelijke kerken in de rreks met de feesten van de Passie, Pasen en Pinksteren. Dit jaar valt Hemelvaart op donderdag 14 mei 2015.

In de katholieke kerk staat deze dag bekend als De Hemelvaart van de Heer. Hemelvaartsdag wordt traditioneel gevierd op een donderdag, de 40ste dag van Pasen (na de telling gegeven in Handelingen 1: 3), hoewel sommige katholieke gemeentes voor de naleving naar de volgende zondag zijn verhuisd.

De naleving van dit feest is al eeuwenoud en hoewel er geen bewijsstukken van het bestaan voorafgaand aan het begin van de 5de eeuw zijn, zegt St. Augustinus dat het van apostolische oorsprong is. De Hemelvaart wordt diverse keren genoemd in de geschriften van de heilige Johannes Chrysostomos, St. Gregorius van Nyssa, en in de grondwet van de apostelen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2015)

Hemelvaart fresco van Gebhard Fugel, 1893-1894 Ascension in de katholieke Parochiekerk van St. Johannes de Doper, Obereschach, Ravensburg (Duitsland)


De bedevaart van Aetheria spreekt van de wake van dit feest en het feest zelf, zoals deze in de kerk die gebouwd is over de grot in Bethlehem waar Christus werd geboren, werd gehouden.

Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In veel landen is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst, of mis bezoeken. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.

Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid - Rerum Novarum - werd afgekondigd. Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term 'dauwtrappen' vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest, of de heropleving van de natuur, te vieren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.