Bijgewerkt: 26 september 2021

Hennepgeurkaart voor de bewoners van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
15-10-2013

Het thuis telen van hennep leidt tot levensgevaarlijke situaties. Telers knoeien met elektriciteitsaansluitingen, waardoor er dagelijks overlast en branden ontstaan. Een nieuw middel in de strijd tegen hennepteelt is de hennepgeurkaart.

hennep Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Donderdag 31 december 2009 kreeg de politie een melding van wateroverlast in de flat de Grote Beer in Amstelveen. Tijdens een controle bleek er in de woning een hennepkwekerij gevestigd te zijn. Er zijn ongeveer 155 planten in beslag genomen. Ook de apparatuur is door de politie meegenomen en zal worden vernietigd.


Deze geurkaart maakt bewoners meer bewust van de gevaren en zet aan tot discussie en bereidheid tot melden. Op dinsdag 15 oktober 2013 verspreiden gemeente, politie, woningcorporatie Eigen Haard en Liander de kaarten in Amstelveen. De start van de actie gebeurt om 11.15 uur in Toren A van het complex Grote Beer. Burgemeester Jan van Zanen, wethouder Jan Willem Groot, Jan van den Berg Jeths, bestuurder van Eigen Haard en de politie starten de actie gezamenlijk door de eerste kaart te overhandigen aan mevrouw Annemiek Haver, secretaris van de Vereniging van Eigenaren van het wooncomplex.

hennep Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Vlnr.: Wethouder Jan Willem Groot, Jan van den Berg Jeths van Eigen Haard, Annemiek Haver secretaris en burgemeester Jan van Zanen met de kraskaarten met de geur van de hennepplant


hennep Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Kras en ruik! De tekst op de geurkaart: Met deze hennep 'geur'kaart herkent u de geur van hennepteelt. Kras, ruik en help. Als u over het geurvlak krast, ruikt u de geur van de hennepplant. Zo kunt u voortaan het mogelijke gevaar ruiken van illegale hennepteelt in uw omgeving. Bij verdachte situaties belt u Meld Misdaad Anoniem 0800-7000, of de Politie 0900-8844.


Henneptelers gebruiken vaak woningen, schuurtjes, kelders en garages. Dat maakt het lastig om een kwekerij te herkennen. De geur van hennep is hierbij wel een concrete indicatie. Echter de meeste mensen kennen de geur van hennep niet. Door op de hennepgeurkaart te krassen, leren mensen deze geur herkennen. Hierdoor kunnen zij een eventuele hennepkwekerij ontdekken. Bij verdachte situaties kan men Meld Misdaad Anoniem of de politie bellen. Nu al gaat meer dan de helft van de meldingen bij Meld Misdaad Anoniem over hennepteelt.

hennep Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan-Willem Groot (CDA) wethouder met een hennep geurkaart


In het kader van de Actie Schijnwerper, waarbij verschillende vormen van woonfraude worden aangepakt, wil de gemeente Amstelveen samen met Politie, Justitie, netbeheerder Liander en woningcorporatie Eigen Haard teelt van hennep tegengaan.

hennep Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

En het moment suprême, als eindelijk de bewoners van de flat de geur van de hennepplant zelf kunnen ruiken. Het is overigens niets bijzonders, het ruikt naar gras en daarom heet de hennep waarschijnlijk 'grass' in het Engels


Het afgelopen jaar zijn door deze aanpak in Amstelveen meer dan 20 illegale hennepkwekerijen ontmanteld. De hennepteler brengt niet alleen de (directe) omgeving in gevaar. Hij zorgt ook met zijn gebrekkige installaties voor stroomstoringen met alle overlast van dien. Daarnaast blijkt uit berekeningen, dat jaarlijks circa 1 miljard kilowattuur met een waarde van 200 miljoen euro aan elektriciteit wordt gestolen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.