Bijgewerkt: 23 juni 2024

Herdenking gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië

Nieuws -> Informatief

Bron: Ankie Werner
10-08-2009

Vrijdag 14 augustus om 19.30 uur vindt de herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië weer plaats bij het Indiëmonument in het Broersepark te Amstelveen. 15 jaar geleden werd dit monument in striemende regen onthuld en elk jaar weer wonen vele mensen deze herdenking, die wordt opgeluisterd door de militaire kapel “Johan Willem Friso” en logistiek wordt ondersteund door de Nationale Reserves en het Regionaal Militair Commando West met het klaarzetten van ondermeer 600 klapstoelen, bij.

Indie Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Herdenking van gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië in 2008 in het Broersepark


Naast de betrokkenen en nabestaanden zullen ondere andere Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts, burgemeesters en loco-burgemeesters van de omliggende gemeentes zoals burgemeester Job Cohen (Amsterdam), de Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht en vertegenwoordigers van Indische Verenigingen en oud-militaire organisaties, een krans leggen.

Gastspreker Alice Zulkarnain (Choong Ay Ling) zal het lot van de Chinese bevolking in Indonesië gedurende en na de tweede oorlog schetsen in haar toespraak “nooit meer bang voor de buren” vertellen. Zij gaat in op de angst voor het verraad door de buren waaronder velen van Chinese afkomst in Nederlands-Indië hebben geleefd en nog leven; zowel tijdens de Japanse bezetting als daarna.

Ook spreken vertegenwoordigers van de Gemeente Amstelveen, Bond van Wapenbroeders en de voor de jaarlijkse organisatie verantwoordelijke Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands te Amstelveen.

Na afloop, om 20.30 uur, is in het naastgelegen gebouw in het park een bijeenkomst. Alle speeches en achtergrondverhalen zijn na afloop te lezen op www.indieherdenkingamstelveen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.