Herdenking slachtoffers in Nederlands-Indie
Nieuws -> InformatiefBron: Stichting HGSNI / Wikipedia
31-07-2007
De Stichting Herdenking Gevallenen en slachtoffers in Nederlands-Indië organiseert op dinsdag 14 augustus 2007 de jaarlijks terugkerende herdenkingsplechtigheid in het Broersepark, Amstelveen.
Programma:
19.30 uur
● Stemmige muziek door Fanfare Korps Koninklijke Landmacht “Bereden Wapens” o.l.v. 1ste Luitenant H. Lensen. Na elke spreker zal het korps kort spelen.
● Intreden Vaandel van de Bond van Wapenbroeders.
● Welkomstwoord door de heer B.J. Diazoni, voorzitter Stichting Herdenking.
● Toespraak door de heer J.H.C. van Zanen, Burgemeester Gemeente Amstelveen.
● Toespraak door Viceadmiraal M.A. van Maanen, Inspecteur Generaal der Krijgsmacht en Veteranen.
● Toespraak door de heer W. Thomson, Voorzitter Bond van Wapenbroeders.
(Amstelveenweb.com collectie - 2004)
Het Indië-monument in het Broersepark
20.00 uur
● Vooraf gegaan door het signaal taptoe, in stilte en staand, gedenken wij twee minuten de Gevallenen en Slachtoffers uit deze periode. Het orkest speelt het 1ste en 2de couplet van het Wilhelmus.
● U wordt vriendelijk verzocht mee te zingen.
● Kranslegging op afroep.
● Uittreden Vaandel van de Bond van Wapenbroeders.
● Defilé langs het monument en bloemlegging.
20.30 uur
Einde herdenkingsbijeenkomst gevolgd door een informeel samenzijn. Alle aanwezigen worden uitgenodigd om in het naastgelegen clubhuis van de Jeu de Boules samen te komen. Ook zullen daar drinken en Indische hapjes te verkrijgen zijn.
Wat is Nederlands-Indië?
Nederlands-Indië was een Nederlandse kolonie die het gebied omvatte wat nu Indonesië is. De Nederlandse bezittingen stammen van de VOC, die onder meer op Java en in de Molukken een aantal eilanden, steden en gebieden bezat. Na de opheffing van de VOC in 1798 gingen ze op de toenmalige Bataafse Republiek over. Na 1800 werden de gebieden officieel Nederlands-Indië.
2de WO
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven de Nederlandse strijdkrachten zich op 8 maart 1942 over en werd Nederlands-Indië door Japan bezet. De Nederlanders die nog in het land verbleven, werden in Japanse kampen geïnterneerd.
Lees meer over: Nederlands-Indië op Wikipedia