Bijgewerkt: 22 november 2024

Het 96ste KLM huisje is onthuld

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
11-10-2015

Het 96ste huisje is op 7 oktober 2015 op feestelijke wijze onthuld in Gorinchem. Het eerste exemplaar van het nieuwe 96ste huisje, dat KLM toevoegt aan haar collectie is door president–directeur KLM, Pieter Elbers, overhandigd aan de heer Piet IJssels, voorzitter van de Hamel Foundation en aan de Ambassadeur van Zuid- Korea, de heer Jong-hyun Choe. KLM vliegt sinds 1984 naar Zuid-Korea. Tegenwoordig is er een dagelijkse verbinding tussen Amsterdam en Seoul.

Foto Amstelveen
(Bron KLM - 2015)

KLM's 96ste Delfts blauw huisje-ceremonie met Pieter Elbers president-directeur van de KLM met twee stewardessen en natuurlijk met het Hamelhuis


Foto Amstelveen
(Foto Richard de Zoete/KLM - 2015)

KLM's 96ste Delfts blauw huisje is het Hamelhuis


KLM-huisje: Hamelhuis. Op de geboortegrond van Hendrick Hamel is zijn geboortehuis nagebouwd. Het historisch verhaal van deze Gorcumse zeeheld komt hier op een beeldende manier tot leven. Het Hamelhuis is niet alleen een museum, maar ook een plaats, waar de Nederlandse en Koreaanse cultuur elkaar ontmoeten. Hendrick Hamel (Gorinchem, 1630 - 1692) was een Nederlandse zeevaarder. In 1653 leed hij met het schip de Sperwer schipbreuk voor het Koreaanse eiland Jeju. De overlevenden kregen geen toestemming om het land te verlaten, omdat de Koreaanse koning niet wilde, dat er informatie over zijn land naar buiten kwam. Pas na 13 jaar wist Hendrick Hamel samen met zeven anderen te ontkomen.



Van zijn tijd in Korea heeft Hamel een gedetailleerd verslag bijgehouden (‘Journael’), dat in Europa tijdenlang de enige bron van informatie was over Korea. Door zijn verhaal ging Korea leven in Europa en daar zijn de Koreanen nog steeds trots op. Hamel kreeg hierdoor grote bekendheid in Korea en hij werd er zelfs geëerd.

De KLM Delfts blauwe miniatuurhuisjes zijn al meer dan 60 jaar ware collectors items voor passagiers. De kleine Delfts blauwe huisjes sieren menig vensterbank, kantoorbureau en keukenraam. Het eerste Delfts blauwe huisje werd, hoogstwaarschijnlijk, in 1952 aan passagiers uitgereikt. De KLM liet de Delfts Blauwe huisjes maken, eerst gevuld met likeur en later met Bols jenever.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.