Bijgewerkt: 5 december 2022

Het Amstelveen van…

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Herbert Raat
14-01-2020

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder schrijft erover op zijn weblog


Vanaf morgen (15 januari 2020) starten we met een nieuwe rubriek in het Amstelveens Nieuwsblad: Het Amstelveen van… In deze rubriek interview ik Amstelveners op en over zijn of haar favoriete plek in Amstelveen waar zij bijzondere herinneringen aan hebben.

Het verhaal van Amstelveen. Inwoners spreken mij regelmatig aan om verhalen met mij te delen. Het gaat dan niet alleen om verhalen uit grootmoeders tijd. Iedere Amstelveners maakt zijn eigen geschiedenis. In deze nieuwe rubriek gaan we deze verhalen delen om zo de geschiedenis van onze gemeente verder te vertellen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2020)

Len van der Bijl (93) herkende zichzelf op de historische foto als klein meisje in haar trapautootje voor het huis die haar vader Herman van der Bijl had ontworpen. Samen met zijn vader Leo en broer Jacob was hij als architect een van de grondleggers van Amstelveen. 'Mijn moeder had voor een huis maar twee wensen: het moet vlakbij een school en een kerk zijn. Daarom dit huis aan de Amsterdamseweg naast de Annakerk,' - vertelt mevrouw Van der Bijl als ze de ingelijste foto uit handen van wethouder Herbert Raat ontvangt. Deze ontmoeting vormt een mooie afsluiting van deze rubriek. Alle edities zijn terug te vinden hier


Amstelveen zoveel jaar later. De rubriek Het Amstelveen van…. vervangt de rubriek Amstelveen zoveel jaar later die wij in 2016 zijn gestart. Hierin werden twee foto’s getoond: één van vroeger en één van vandaag de dag. Alle edities zijn HIER terug te vinden. In de laatste editie namen we afscheid van de rubriek met mevrouw Van der Bijl, van de beroemde Amstelveense architectenfamilie, die zichzelf herkende op een historische foto, zie hieronder.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2020)

Beeldbank-beheerder Dick Huijer met Herbert Raat (VVD) wethouder in de Stationsstraat in Amstelveen


Beeldbank. De oude foto’s komen uit de historische online beeldbank die beheerd wordt door Dick Huijer. Hij verantwoordelijk voor ons archief in de kelder van het raadhuis en heeft sinds 2018 al 5000 foto’s gedigitaliseerd voor onze online beeldbank. En er liggen er nog zo’n 5000 klaar om verwerkt te worden. We doen dat samen met partners als Vereniging Historisch Amstelveen en Stichting Amstelveenweb.com.Zie hieronder de eerste Het Amstelveen van…. die morgen in het Amstelveens Nieuwsblad verschijnt.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2020)

De krantpagina met het verhaal van Dick Huijer


Eerste editie. Dick bijt dan ook het spits af in de eerste editie van de nieuwe rubriek die één keer per maand paginagroot in het Amstelveens Nieuwsblad verschijnt. Ik hoop dat u veel plezier gaat beleven aan de verhalen van uw mede Amstelveners. Heeft ú een favoriete plek waar u een oude foto van hebt en wilt u uw herinnering delen? Dan kunt u een e-mail sturen naar historie@amstelveen.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.