Bijgewerkt: 5 maart 2024

Het Amstelveens nieuwjaarsfeest is voorbeeld voor Nederland

Nieuws -> Gemeente

Bron: Herbert Raat
02-01-2019

raat Amstelveen


Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


In Amstelveen zijn tijdens de jaarwisseling van 2018-2019 geen hulpverleners lastiggevallen. De politie en onze gemeentelijke handhavers zijn niet bekogeld. Ook hadden we geen 45 meter hoog vreugdevuur dat uitliep op een drama. Wel genoten heel veel Amstelveners van een gezellige avond. Zo is onze gemeente een voorbeeld hoe de jaarwisseling ook gevierd kan worden.

Arrestaties. Als je vandaag de kranten openslaat dan is het beeld totaal anders. Zo waren er in Amsterdam 183 incidenten, waarbij in 7 gevallen zelfs vuurwapens gebruikt zijn. De Veiligheidsregio Rotterdam meldt 55 arrestaties. In Houten en IJsselstein was er agressie tegen brandweermannen. Ook de plaats Geesbrug in Drenthe haalde het nieuws, daar moest de mobiele eenheid worden ingezet. En zo kunnen we nog een tijd doorgaan.

Huisdieren. Hoe anders is het bij ons in de gemeente. In de periode tussen kerst en de jaarwisseling hebben onze handhavers vooral gecontroleerd om te vroeg afsteken van vuurwerk te voorkomen. Dit is een grote ergernis bij veel mensen vooral ook vanwege de paniek het veroorzaakt bij huisdieren. Zo hebben we drie jongeren verwezen naar Halt (Halt voorkomt en bestraft jeugdcriminaliteit). Ook is vuurwerk is in beslag genomen en 6 bonnen zijn uitgeschreven. Tijdens de jaarwisseling zijn er geen noemenswaardige bijzonderheden voorgevallen.

Heterdaad. Burgemeester Bas Eenhoorn vertelde me dat de politie een inbreker op heterdaad had betrapt. En behalve een brand in een leegstaand huis aan de Amsteldijk, vuurwerk op de IJsbaan in Stadshart gebeurde er weinig bijzonders. Op nieuwjaarsdag kwam ik overal Amstelveners tegen die bezig waren om de rommel op te ruimen, hulde!

NOS-journaal. Kortom, het was een rustige jaarwisseling dankzij Amstelveners, de politie en handhaving. We zullen er het NOS-journaal niet mee halen, die zijn meer gericht op de excessen. Maar mochten ze een voorbeeld zoeken hoe de jaarwisseling ook op een leuke manier gevierd kan worden, dan moeten ze in Amstelveen zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.