Bijgewerkt: 20 juni 2024

Het Amsterdamse Bostheater krijgt 45.000 euro steun van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
28-04-2020

Voor het Amsterdamse Bostheater is het onzeker of het speelseizoen deze zomer kan door gaan, ook als de maatregelen na 1 juni 2020 worden versoepeld. Het theater dat voor 80 % afhankelijk is van publieksinkomsten heeft behoefte aan snelle financiële zekerheid. Daarom staat de gemeente Amstelveen voor 45.000 euro garant, zodat het bij Amstelveners populaire theater kan overleven. De garantie wordt verleend vanuit het corona ondersteuningsfonds.

Het Amsterdamse Bostheater moet nu al grote verplichtingen aangaan en financieel investeren wil het deze zomer voorstellingen kunnen geven, zoals de opbouw van het toneel en repetities. Daarbij moeten er aanpassingen gedaan worden in verband met de anderhalf meter-maatregel. Normaal beginnen de voorbereidingen op 1 mei om op 1 juli de hoofdvoorstelling te kunnen starten. Dit wordt niet gehaald. Maar dankzij de extra steun van de gemeente Amstelveen kunnen zij de pijlen richten op 1 juni, mochten de rijksmaatregelen dit toelaten. Dan zou de eerste voorstelling op 1 augustus kunnen plaatsvinden. Dit betekent dus een kortere periode om inkomsten te genereren.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2020)

Vlnr.: Wethouder Herbert Raat, Ingejan Ligthart Schenk directeur van het Amsterdamse Bostheater en Jacqueline Höcker raadslid van Actief voor Amstelveen en hun honden in het bostheater


'Er is nog geen zicht op, wanneer het Rijk de maatregelen voor de culturele sector kan versoepelen, maar het is belangrijk om vooruit te blijven kijken. Vooral voor het Bostheater dat bijna geheel afhankelijk is van publieksinkomsten. De kans bestaat dat het theater in een korter seizoen de investeringen niet geheel terugverdient. De garantstelling moet gezien worden als een verzekering tegen aanzienlijk tegenvallende inkomsten. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat het Bostheater kan overleven en ook in volgende jaren cultureel aanbod kan blijven verzorgen. Het theater vormt een belangrijk onderdeel van de Amstelveense kunst en cultuur'- zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Het podium van het Bostheater in betere tijden op 14 juli 2009, toen het gezelschap een toneelstuk van William Shakespeare: 'De Storm' had opgevoerd. De originele titel is 'The Tempest' en waarschijnlijk geschreven in 1610-1611


Het college van B en W van Amstelveen vraagt de culturele instellingen die extra steun krijgen vanuit het corona ondersteuningsfonds, om te kijken welke tegenprestatie zij kunnen leveren om Amstelveners te helpen in deze moeilijke tijd. Het Amsterdamse Bostheater heeft aangegeven de suggestie van wethouder Raat te steunen en een gratis voorstelling te ontwikkelen voor medewerkers met een cruciaal beroep in Amstelveen, zoals het zorgpersoneel.

Het Amsterdamse Bostheater is voor haar voortbestaan voor 80 procent afhankelijk van inkomsten uit ticketverkoop en horeca. Daarnaast ontvangen zij subsidie van de gemeenten Amstelveen en Amsterdam. Amstelveen staat nu garant om de onzekere publieksinkomsten op te vangen. Het is onzeker in hoeverre het gebruik van de garantstelling echt nodig is. In het ergste geval kan het theater in 2020 door de rijksmaatregelen helemaal geen voorstellingen geven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.