Bijgewerkt: 22 januari 2025

Het Amsterdamse Bostheater moet blijven

Nieuws -> Informatief

Bron: Amsterdamse Bostheater
26-09-2024

Dé plek, waar cultuur en natuur samenkomt dreigt te verdwijnen. Deze week start het Amsterdamse Bostheater met de campagne: 'Kap het Bostheater niet'. Dit omdat het openluchttheater vanaf 2025 geen structurele subsidie meer krijgt, ondanks een positieve beoordeling van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Schokkend, want het Bostheater werd in opdracht van de Gemeente Amsterdam in 2023 nog voor miljoenen gerenoveerd. Het theater doet nu een beroep op diezelfde gemeente om het geadviseerde bedrag toch beschikbaar te maken. Dit om te voorkomen dat het net gerenoveerde theater leeg komt te staan.

Om de kwestie breed aan te kaarten, zijn de komende weken overal in de stad en online verschillende varianten van de boodschap: Kappen nou! Het Bostheater moet blijven te vinden. Publiek kan op www.bostheater.nl  van zich laten horen en daar een actiepakket downloaden, om op social media een steunbetuiging te delen.



Over het Bostheater. Het Amsterdamse Bostheater is een inclusieve organisatie met een zeer divers programma. Het is een laagdrempelige plek die draaiende wordt gehouden door een grote groep vrijwilligers en een klein kernteam. Iedere zomer genieten ruim 75.000 bezoekers van alle leeftijden en achtergronden van (jeugd) theatervoorstellingen, concerten, films en festivals.

Bezoekers maken in het bos op een toegankelijke manier kennis met voorstellingen van gerenommeerde gezelschappen zoals ITA, Orkater en NITE. Uniek voor de regio Amsterdam! Voor de gezelschappen is het Bostheater een belangrijke plek waar zij nieuw publiek, dat vaak minder bekend is met theater, voor zich winnen.

Relatief weinig nodig. De gevraagde subsidie van € 425.000 per jaar is vergeleken met de subsidie voor andere podia erg laag, maar wel essentieel voor het voortbestaan als laagdrempelig en inclusief theater met hoogwaardig en divers aanbod in de buitenlucht.

Bovendien heeft de gemeente Amsterdam de afgelopen twee jaar € 3,25 miljoen geïnvesteerd in de renovatie van het amfitheater, omdat het een belangrijk buitenpodium is voor de stad. De locatie is nu toekomstbestendig, maar zonder structurele ondersteuning voor de exploitatie is er geen toekomst voor het Bostheater. 

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Het podium van het Amsterdamse Bostheater in betere tijden op 14 juli 2009, toen het gezelschap een toneelstuk van William Shakespeare: 'De Storm' had opgevoerd. De originele titel is 'The Tempest' en waarschijnlijk geschreven in 1610-1611

Kapitaalvernietiging. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de aanvraag van het Bostheater voor een structurele subsidie voor de periode 2025-2028 positief beoordeeld. Maar het theater is onder de zogeheten zaaglijn beland. Het beoordelingssysteem laat onvoldoende ruimte om een atypische instelling zoals het Bostheater hoger te kunnen waarderen.

Een openluchttheater dat alleen in de zomermaanden open is, werkt met een grote groep vrijwilligers, hoge kwaliteit voor een lage prijs aanbiedt, (jeugd) theater, film, concerten en festivals combineert, bereikt een zeer breed publiek, maar valt in het huidige beoordelingssysteem tussen wal en schip bij de puntentoekenning. Ook kon de eenmalige investering in de renovatie niet worden meegewogen in de beoordeling. In het verdelen van schaarse middelen binnen de culturele sector is een dergelijke kapitaalvernietiging niet te verdedigen. Behoefte aan de plek en waardering voor blijkt wel uit de meer dan 1500 4 en 5 sterren reviews van bezoekers. 


Geschiedenis Amsterdamse Bostheater. In de zomer van 1985 streek een groep toneelspelers op zoek naar een locatie en een ander publiek, neer in het openluchttheater van het Amsterdamse Bos. Op dat moment een haveloze en vergeten plek. Sinds de jaren tachtig is door vele betrokken artiesten, vrijwilligers, makers, technici en liefhebbers aan de plek gebouwd. Met beperkt budget, maar bergen creativiteit en enorme stuwkracht werd het Bostheater opgetuigd. 

Het Amsterdamse Bostheater is prachtig gerenoveerd en heeft plaats voor 1.500 bezoekers per avond. Overdag zijn er in de kleine zaal kindervoorstellingen met plek voor ruim 200 kinderen en hun ouders. Bekende theatergezelschappen zoals het ITA-ensemble, NITE, Het Zuidelijk Toneel, Het Nationaal Theater, Orkater, de Warme Winkel, het Kleine Theater, De Toneelmakerij, Meneer Monster, alsook opkomende nieuwe makers zoals Collectief Blauwdruk, Sia Cyrroes en Marte Boneschansker spelen in het Bostheater. Ook nationale en internationale artiesten zoals Xavier Rudd, Fally Ipupa en Ilse de Lange geven er concerten. De schitterende ligging en sprookjesachtige sfeer brengen de fantasie op gang en zorgen voor een onvergetelijk bezoek. Het Bostheater is niet meer weg te denken uit de Amsterdamse zomers. Kap het Bostheater niet!


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.