Bijgewerkt: 28 maart 2024

Het EMA start onderzoek om het gebruik van Olumiant uit te breiden

Nieuws -> Informatief

Bron: EMA
03-05-2021

Het European Medicines Agency EMA is begonnen met de beoordeling van een aanvraag om het gebruik van Olumiant (baricitinib) uit te breiden tot de behandeling van COVID-19 bij gehospitaliseerde patiënten vanaf 10 jaar die extra zuurstof nodig hebben.

Olumiant is een immunosuppressivum (een geneesmiddel dat de activiteit van het immuunsysteem vermindert). Het is momenteel toegelaten voor gebruik bij volwassenen met matige tot ernstige reumatoïde artritis of atopische dermatitis (eczeem). De werkzame stof, baricitinib, blokkeert de werking van de Janus-kinasen, enzymen die een belangrijke rol spelen bij immuunprocessen die tot ontstekingen leiden. Er wordt gedacht dat dit ook de ontsteking en weefselschade zou kunnen helpen verminderen die gepaard gaan met ernstige COVID-19-infectie.



Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA zal een versnelde beoordeling uitvoeren van de gegevens die zijn ingediend door het bedrijf dat Olumiant op de markt brengt, waaronder resultaten van 2 grote gerandomiseerde studies bij patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met COVID-19, om zo snel mogelijk te kunnen aanbevelen of de uitbreiding van de indicatie al dan niet moet worden toegestaan. Het advies van het CHMP zal vervolgens worden doorgestuurd naar de Europese Commissie, die een definitief wettelijk bindend besluit zal nemen dat in alle EU-lidstaten van toepassing is. Het EMA zal verslag uitbrengen over de uitkomst van zijn evaluatie, die naar verwachting in juli tot een advies zal leiden, tenzij aanvullende informatie nodig is. Olumiant werd in februari 2017 voor het eerst toegelaten in de EU. Meer informatie over het geneesmiddel is beschikbaar.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.