Bijgewerkt: 25 juni 2022

Het EU-telecomakkoord is goed voor de Nederlandse consumenten

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/EU
08-06-2018

De EU-lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een (voorlopig politiek) akkoord bereikt over nieuwe telecomregels. Drie belangrijke Nederlandse wensen zijn daarin opgenomen. Zo worden extra kosten voor bellen náár andere EU-landen met een maximum tarief beperkt, gaat het mogelijk worden om meerdere vaste telecomnetwerken open te stellen voor andere aanbieders en wordt de introductie van 5G-technologie voor mobiele communicatie in Europa ingericht.

Foto Amstelveen
(Foto Nina Palli/Ministerie EZ - 2017)

Mona Keijzer (CDA) staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat


Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat): 'De nieuwe Europese afspraken stimuleren investeringen in nieuwe technologie als 5G, zorgen voor meer concurrentie en zijn goed voor de Nederlandse consument. Zo gaan Nederlanders profiteren van het feit dat de kosten voor bellen naar een ander EU-land door maximum tarieven worden beperkt. Een mooie vervolgstap, nadat in 2017 al de hoge roaming-tarieven voor datagebruik en mobiel bellen in de EU zijn afgeschaft. Ook hebben consumenten straks meer te kiezen, omdat onze vaste netwerken voor andere aanbieders kunnen worden opengesteld.'

Meerdere telecomaanbieders op vaste netwerken mogelijk. Niet iedere aanbieder kan een eigen netwerk aanleggen naar een woning of bedrijf. Daarom is open netwerktoegang belangrijk voor de concurrentie tussen aanbieders van telecomdiensten. Dat bevordert ook de keuzemogelijkheden voor consumenten en bedrijven. Het opnemen van extra mogelijkheden voor een nationale toezichthouder om deze toegang te garanderen was een belangrijke Europese wens van Nederland. Zo kunnen meerdere bedrijven telefonie- en internetdiensten aanbieden via een kabel-, koper- of glasvezelnetwerk.

Na de ingangsdatum van de Europese telecomregels heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de mogelijkheid om toegang tot netwerken op te leggen als die moeilijk nog een keer kunnen worden aangelegd. Vooruitlopend daar op heeft de ACM eerder dit jaar al toegangsregulering voorgesteld, omdat er volgens de toezichthouder sprake is van gezamenlijke aanmerkelijke marktmacht (AMM) bij KPN en VodafoneZiggo op de Nederlandse vaste netwerken.

Beperking maximum kosten voor bellen naar andere EU-landen. Andere onderdelen van het EU-telecomakkoord hebben betrekking op het aanleggen van 5G en de kosten voor internationaal bellen naar een ander EU-land. Vanaf 2020 kunnen telecomaanbieders in de Europese Unie de eerste frequenties benutten die nodig zijn om 5G, een nieuwe standaard voor mobiele communicatie, aan te bieden. In het akkoord is bijvoorbeeld de minimum duur van vergunningen op 20 jaar gesteld waarmee de investeringszekerheid toeneemt.

Sinds juni 2017 behoort roaming, het extra moeten betalen in het buitenland voor bellen en internetten, in de EU al tot het verleden. Nu worden ook de kosten voor bellen náár een ander EU-land aan banden gelegd met maximum tarieven. Voor internationaal bellen bestaan daarnaast ook alternatieven zoals videobellen via diensten als Skype, Facetime en WhatsApp.

112-waarschuwingsssyteem voor gehele EU. In het akkoord is bovendien afgesproken dat in de gehele EU een 112-waarschuwingssysteem komt bij calamiteiten. Nederland heeft dit als enige lidstaat al operationeel onder de naam NL-Alert.

Uit het akkoord: Voordelen en bescherming van consumenten, ongeacht of eindgebruikers via traditionele (oproepen, sms) of webgebaseerde diensten (Skype, WhatsApp, enz.) communiceren:

-ervoor te zorgen dat alle burgers toegang hebben tot betaalbare communicatiediensten, met inbegrip van universeel beschikbare internettoegang, voor diensten, zoals e-overheid, online bankieren of videogesprekken;

-ervoor te zorgen dat internationale gesprekken binnen de EU niet meer dan 19 cent per minuut kosten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de nieuwe regels de concurrentie, innovatie en investeringen niet verstoren;

-gelijke toegang tot communicatie voor eindgebruikers met een handicap;

-bevordering van een grotere tarieftransparantie en vergelijking van contractuele aanbiedingen;

-het garanderen van een betere beveiliging tegen hacken, malware, enz;

-een betere bescherming van consumenten die zich abonneren op gebundelde dienstenpakketten;

-het gemakkelijker maken om van dienstverlener te veranderen en hetzelfde telefoonnummer te behouden, met inbegrip van regels voor compensatie als het proces verkeerd verloopt of te lang duurt;

-het verhogen van de bescherming van burgers in noodsituaties, met inbegrip van het vinden van een nauwkeuriger locatie voor de oproeper in noodsituaties, het uitbreiden van noodcommunicatie tot sms- en videogesprekken, en het opzetten van een systeem voor het doorsturen van waarschuwingen van het publiek op mobiele telefoons.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.