Bijgewerkt: 3 december 2022

Het European Student Earth Orbiter microsatellietproject

Nieuws -> Informatief

Bron: ESA
06-04-2019

Het ESEO (European Student Earth Orbiter) is een ESA educatief satellietproject voor universiteitsstudenten - een onderdeel van het ESA Academy portfolio van hands-on ruimtevaartprojecten. Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) is Europa's toegangspoort tot de ruimte. Het heeft tot taak de ontwikkeling van Europa's ruimtevaartcapaciteit vorm te geven en ervoor te zorgen dat investeringen in de ruimtevaart voordelen blijven opleveren voor de burgers van Europa en de wereld.

De ESEO-missie bouwt voort op de ervaring van het ESA Education Office met eerdere satellietmissies: SSETI Express (gelanceerd in 2005), het YES2 tether en re-entry capsule experiment (gelanceerd in 2007), en de student CubeSats gelanceerd in 2012, 2015 en 2016. De ESEO-satelliet werd op 19 november 2018 aan boord van de Spaceflight SSO-A: SmallSat Expressdedicated rideshare-missie op een SpaceX Falcon 9-draagraket van de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië (VS) gelanceerd in een lage omloopbaan (LEO). ESEO heeft samen met ongeveer 70 andere micro-, nano- en picosatellieten uit verschillende landen van over de hele wereld een passagier zijn.

Foto Amstelveen
(Bron ESEO - 2019)

De European Student Earth Orbiter microsatelliet boven Afrika op 6 april 2019


De ESEO-missie is gebaseerd op een Sun Synchronous Orbit (SSO), cirkelvormig met een hoogte van 575 km en een helling van 97,5° (polair). ESEO zal elke dag om ongeveer 10.30 uur (UTC) de evenaar van de Aarde oversteken (dalende knoop, of LTDN). De baanperiode is ongeveer 94 minuten. De nominale houding is het dieptepunt (dat is loodrecht naar beneden gericht naar het aardoppervlak). ESEO is een ESA-microsatellietproject met een educatief doel: de deelnemende universiteitsstudenten de kans geven om praktijkervaring op te doen met een echt ruimtevaartproject, om zo een goed gekwalificeerd technisch personeel voor de Europese ruimtevaartsector voor te bereiden.

Dit werd bereikt door de studenten de mogelijkheid te bieden om de payload (wetenschappelijke instrumenten of technologiedemonstratie-experimenten), belangrijke satellietsubsystemen en het grondsegment (grondstations en Mission Control) te ontwikkelen voor de missie, onder de coördinatie van ESA en SITAEL, de Industrial Prime Contractor, verantwoordelijk voor het satellietplatform, systeemintegratie en testen, en de technische coördinatie van de studententeams. 

10 universiteiten uit acht ESA-lidstaten (Estland, Duitsland, Hongarije, Italië, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) hebben deelgenomen aan het ESEO, waarbij meer dan 600 universiteitsstudenten sinds de start van het project betrokken waren. De ESEO-missie zal het SITAEL S-50-platform in de omloopbaan valideren (50 kg inclusief de nuttige lading), het kleinste binnen de SITAEL-productenportefeuille, en vormt derhalve een cruciale mijlpaal in het intensieve harde werk aan het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van innovatieve multifunctionele kleine satellietenplatforms. Lees meer over elke lading en het toegewijde studententeam in de ESEO Studententeams sectie. Lees meer over het ESEO-ruimtevaartuig en de ESEO-missie. U kunt via het internet de satelliet live volgen: http://eseo.ddns.netAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.