Bijgewerkt: 17 april 2024

Het KLM huisje 102 is het Theater Tuschinski in Amsterdam

Nieuws -> KLM

Bron: KLM
11-10-2021

Zoals elk jaar maakte KLM op haar verjaardag, 7 oktober 2021 het nieuwe huisje bekend. Dit jaar is er een Delftsblauwe miniatuurversie van Theater Tuschinski in Amsterdam gemaakt. Dit huisje wordt in de World Business Class van KLM aan passagiers uitgedeeld.

De bekendmaking van het nieuwe huisje komt drie weken voordat Tuschinski het 100-jarig bestaan viert. De schitterende bioscoop werd namelijk op 28 oktober 1921 geopend door de Poolse immigrant Abraham Icek Tuschinski. Samen met Hermann Ehrlich en Hermann Gerschtanowitz had hij al een bioscoopimperium opgebouwd in Rotterdam toen Tuschinski zijn oog liet vallen op een stuk grond bij de Munt in Amsterdam.

Foto Amstelveen
(Bron KLM - 2021)

Het replica van Theater Tuschinski in Amsterdam is het KLM huisje 102


‘Fraai van lijn, mooi van steen’. Hier verrees een filmtheater dat ontworpen werd met een mengeling van bouwstijlen: Amsterdamse School, Jugendstil en art deco. De krant Het Vaderland schreef hierover bij de opening: 'Den monumentalen Tuschinski-gevel, fraai van lijn, mooi van steen, dadelijk verradend dat hier een lichtspel zijn triomfen viert.' De mix van stijlen komt ook terug in de kleurige muurschilderingen en de sfeervolle verlichting van de sierlijke lampen.

Zowel in Rotterdam als in Amsterdam organiseerde Tuschinski galapremières met grote internationale sterren en hij introduceerde de rode loper in Nederland. De huidige eigenaar, Pathé, heeft het Theater Tuschinksi ingrijpend gerestaureerd en de sfeer van toen teruggebracht. Met succes: begin dit jaar werd het uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld door de Britse editie van Time Out Magazine.

'Nu de wereld stukje bij beetje weer opengaat, kijken wij ernaar uit om onze klanten weer naar culturele bezienswaardigheden zoals het Theater Tuschinski te kunnen brengen. Net als KLM kent het Theater Tuschinski een lange historie. Tuschinski’s gedachtengoed, het creëren van een warm thuisgevoel en klanten een memorabele ervaring bezorgen, is waar KLM ook voor staat. Theater Tuschinski is dan ook een prachtige aanwinst in de KLM-huisjescollectie' -aldus Pieter Elbers KLM President-directeur en CEO.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.