Het Kerstboodschap 2021 van zijne heiligheid Paus Franciscus
Nieuws -> KerkBron: Vatican
25-12-2021
Kerstmis 2021, zaterdag 25 december 2021 Urbi et Orbi.
'Beste broeders en zusters, Gelukkig Kerstfeest!
Het Woord van God, dat de wereld geschapen heeft en zin geeft aan de geschiedenis en aan de reis van de mensheid, is vlees geworden en onder ons komen wonen. Hij kwam als een fluistering, als het ruisen van een zachte bries, om met verwondering het hart te vullen van iedere man en vrouw die openstaat voor dit mysterie.
Het Woord is vlees geworden om met ons in dialoog te treden. God wil geen monoloog voeren, maar een dialoog. Want God zelf, Vader, Zoon en heilige Geest, is een dialoog, een eeuwige en oneindige gemeenschap van liefde en leven. Door de komst van Jezus, de vleesgeworden Persoon van het Woord, in onze wereld, heeft God ons de weg gewezen van ontmoeting en dialoog. Sterker nog, Hij heeft die weg in zichzelf vleesgeworden, opdat wij hem zouden kennen en volgen, in vertrouwen en hoop.
Zusters en broeders, "hoe zou onze wereld eruit zien zonder de geduldige dialoog van de vele edelmoedige mensen die gezinnen en gemeenschappen bijeenhouden?" (Fratelli Tutti, 198). In deze tijd van pandemie zijn we ons dit meer en meer gaan realiseren. Ons vermogen tot sociale betrekkingen wordt zwaar op de proef gesteld; er is een groeiende tendens om ons terug te trekken, om alles alleen te doen, om geen moeite meer te doen om anderen te ontmoeten en samen dingen te doen. Ook op internationaal niveau bestaat het gevaar dat we de dialoog uit de weg gaan, het gevaar dat deze complexe crisis ertoe leidt dat we kortere wegen inslaan in plaats van de langere wegen van de dialoog te bewandelen. Toch kunnen alleen die wegen leiden tot de oplossing van conflicten en tot blijvende voordelen voor allen.
Want zelfs nu de boodschap van de geboorte van de Verlosser, de bron van ware vrede, weerklinkt in onze harten en in de hele wereld, blijven we getuige van een groot aantal conflicten, crises en onenigheden. Er lijkt nooit een einde aan te komen; inmiddels merken we ze niet eens meer op. We zijn er zo aan gewend geraakt dat immense tragedies nu in stilte voorbijgaan; we lopen het risico de schreeuw van pijn en ontreddering van zovelen van onze broeders en zusters niet te horen.
Laten we denken aan het volk van Syrië, dat al meer dan tien jaar een oorlog meemaakt die veel slachtoffers heeft gemaakt en een onnoemelijk aantal ontheemden. Laten we kijken naar Irak, dat nog steeds worstelt om te herstellen van een langdurig conflict. Laten we luisteren naar de kreet van kinderen uit Jemen, waar een enorme tragedie, die door iedereen over het hoofd wordt gezien, al jaren in stilte voortduurt en elke dag slachtoffers eist.
Laten we ook denken aan de voortdurende spanningen tussen Israëli's en Palestijnen die zich voortslepen zonder dat er een oplossing wordt gevonden, met steeds ernstiger sociale en politieke gevolgen. Laten we ook Bethlehem niet vergeten, de geboorteplaats van Jezus, die ook te lijden heeft onder de economische gevolgen van de pandemie, waardoor pelgrims het Heilige Land niet kunnen bezoeken en het leven van de bevolking negatief wordt beïnvloed. Laten we denken aan Libanon, dat een crisis zonder weerga doormaakt, die gepaard gaat met zeer verontrustende economische en sociale omstandigheden.
En toch, in het hart van de nacht, kijk! Het teken van hoop! Vandaag is "de Liefde die de zon en de andere sterren beweegt" (Paradiso, XXXIII, 145), zoals Dante zegt, vlees geworden. Hij kwam in menselijke gedaante, hij deelde in onze benarde toestand en hij brak de muur van onze onverschilligheid af. In de koude van de nacht strekt hij zijn kleine armen naar ons uit: hij heeft alles nodig, maar toch komt hij ons alles geven. Laten we hem vragen om de kracht om open te staan voor de dialoog. Laten wij op deze feestelijke dag Hem smeken in de harten van allen het verlangen naar verzoening en broederschap aan te wakkeren. Laten we ons nu tot Hem wenden in gebed.
Kind Jezus, schenk vrede en eendracht aan het Midden-Oosten en aan de hele wereld. Steun allen die humanitaire hulp verlenen aan volkeren die gedwongen zijn hun vaderland te ontvluchten; troost het Afghaanse volk, dat al meer dan veertig jaar zwaar op de proef wordt gesteld door conflicten die velen ertoe hebben gedreven het land te verlaten.
Koning van alle volkeren, help de politieke autoriteiten vrede te brengen in samenlevingen die worden geteisterd door spanningen en conflicten. Steun het volk van Myanmar, waar onverdraagzaamheid en geweld niet zelden de christelijke gemeenschap en haar gebedshuizen treffen, waardoor het vreedzame gelaat van dat volk wordt vertroebeld.
Wees een bron van licht en steun voor allen die geloven in en, ondanks alle obstakels, streven naar ontmoeting en dialoog. Voorkom in Oekraïne nieuwe uitbarstingen van een conflict dat al lang aansleept.
Wees een bron van licht en steun voor allen die geloven in en, ondanks alle hindernissen, streven naar ontmoeting en dialoog. Voorkom in Oekraïne nieuwe uitbarstingen van een conflict dat al lang aansleept.
Vredevorst, help Ethiopië om opnieuw de weg van verzoening en vrede te vinden door een openhartige ontmoeting die de noden van de mensen boven alles stelt. Luister naar de smeekbede van hen die in de Sahel leven en die het geweld van het internationale terrorisme ondervinden. Richt uw blik op de volkeren van de landen van Noord-Afrika, die gekweld worden door verdeeldheid, werkloosheid en economische ongelijkheid. Verlicht de pijn van onze vele broeders en zusters die lijden onder de interne conflicten in Soedan en Zuid-Soedan.
Geef dat door dialoog, wederzijds respect en erkenning van de rechten en culturele waarden van ieder mens, de waarden van solidariteit, verzoening en vreedzaam samenleven de overhand mogen krijgen in de harten van de volkeren van Amerika.
Zoon van God, troost de slachtoffers van geweld tegen vrouwen, dat in deze tijd van pandemie is toegenomen. Bied hoop aan jonge kinderen en adolescenten die te lijden hebben onder pesterijen en misbruik. Toon troost en warmte aan de ouderen, vooral aan hen die zich het meest alleen voelen. Geef sereniteit en eenheid aan gezinnen, de eerste opvoeders van hun kinderen en de basis van het weefsel van de samenleving.
God-met-ons, schenk gezondheid aan de zwakken en inspireer alle mannen en vrouwen van goede wil om de best mogelijke manieren te zoeken om de huidige gezondheidscrisis en de gevolgen ervan te overwinnen. Open harten om ervoor te zorgen dat noodzakelijke medische zorg - en in het bijzonder vaccins - worden verstrekt aan die volkeren die daar het meest behoefte aan hebben. Vergeld hen die zich edelmoedig wijden aan de zorg voor familieleden, zieken en de meest kwetsbaren in ons midden.
Kind van Bethlehem, geef dat de vele militaire en burgergevangenen van oorlog en recente conflicten, en allen die om politieke redenen gevangen zitten, spoedig naar huis mogen terugkeren. Laat ons niet onverschillig tegenover de tragische situatie van migranten, ontheemden en vluchtelingen. Hun ogen smeken ons niet de andere kant op te kijken en onze gemeenschappelijke menselijkheid te negeren, maar in plaats daarvan hun verhalen tot de onze te maken en ons bewust te zijn van hun benarde situatie.
Eeuwig Woord vlees geworden, maak ons attent op ons gemeenschappelijk huis, dat lijdt onder de achteloosheid, waarmee wij het zo vaak behandelen. Inspireer de politieke leiders om tot doeltreffende akkoorden te komen, zodat de toekomstige generaties kunnen leven in een omgeving die het leven respecteert.
Beste broeders en zusters, te midden van alle problemen van onze tijd overheerst de hoop, "want voor ons is een kind geboren" (Jes. 9, 6). Hij is het woord van God, die een zuigeling werd, die alleen maar kon huilen, en die voor alles hulp nodig had. Hij wilde leren spreken, zoals ieder ander kind, opdat wij zouden leren luisteren naar God, onze Vader, naar elkaar te luisteren en als broeders en zusters met elkaar in gesprek te gaan.
O Christus, voor ons geboren, leer ons naast U te wandelen op de paden van vrede. Gelukkig Kerstfeest voor allen!'
Paus Franciscus (Latijn: Franciscus; Italiaans: Francesco; Spaans: Francisco; geboren als Jorge Mario Bergoglio, 17 december 1936) is het hoofd van de Katholieke Kerk en sinds 2013 vorst van Vaticaanstad. Franciscus is de eerste paus die lid is van de Sociëteit van Jezus, de eerste uit Amerika, de eerste van het zuidelijk halfrond, en de eerste paus van buiten Europa sinds Gregorius III, een Syriër die regeerde in de 8ste eeuw.
Urbi et Orbi ('tot de stad [van Rome] en tot de wereld') duidt een pauselijke toespraak en apostolische zegen aan die de paus bij bepaalde plechtige gelegenheden geeft. De term Urbi et Orbi is voortgekomen uit het bewustzijn van het oude Romeinse Rijk. De aanroeping wordt gedaan door de paus in zijn hoedanigheid van zowel bisschop van Rome (urbs = stad; urbi de overeenkomstige datiefvorm; vergelijk: stad) als hoofd van de rooms-katholieke kerk over de hele wereld (orbis = aarde; orbi de overeenkomstige datiefvorm; vergelijk: baan)
De formule komt vaker voor in de taal van de Kerk, zoals in de inscriptie in de basiliek van Lateranen, die luidt: omnium urbis et orbis Ecclesiarum mater et caput - 'het hoofd en de moeder van alle kerken van de stad en van de aarde' = het hoofd en de moeder van alle kerken van de wereld.