Bijgewerkt: 12 juni 2024

Het Koningsdag programma in Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-04-2014

Op zaterdag 26 april 2014 ontvangt Amstelveen de Koninklijke familie voor de viering van de eerste Koningsdag. Het wordt een mooie feestdag voor Amstelveen. Nadat de Koninklijke familie een bezoek heeft gebracht aan de gemeente Graft-De Rijp, ontvangen we hen rond 12.00 uur in het moderne Stadshart van Amstelveen.

We nemen het Koninklijke gezelschap op ‘een reis’ door de groene, sportieve en culturele wereld van Amstelveen met een internationale dimensie. De deelnemers op de route starten al om 11.00 uur. Na afloop van het koninklijk bezoek gaat het feest op het Stadsplein door, met muzikale optredens op het podium voor de bibliotheek.

We verwachten het koninklijk gezelschap rond 12.00 uur in Amstelveen. Om 11.00 uur starten de deelnemers op de route al met hun activiteiten. Komt u ze aanmoedigen? Na afloop van het koninklijk bezoek gaan de feestelijkheden op het Stadsplein nog even door. Tot 17.00 uur kunt u genieten van muzikale optreden op het podium voor de bibliotheek.

Ook elders in Amstelveen is het feest! Diverse wijken en wijkcentra in Amstelveen hebben, zoals ieder jaar, ook hun eigen programma. En er is natuurlijk vrijmarkt op de Amsterdamseweg. Wilt u weten, wat er in welke wijk te doen is, kijk dan op de website van Stichting Amstelveen Oranje: www.amstelveenoranje.nl

De Koninklijke route

De Koning en Koningin en hun gevolg komen aanrijden over de Groen van Prinstererlaan. De route begint op de hoek Groen van Prinstererlaan/Rembrandtweg en gaat richting het Stadsplein. Het Koninklijk gezelschap wandelt via een slingerende route langs de activiteiten en optredens en eindigt de wandeling voor de bibliotheek op het Stadsplein. Daar is een groot podium waar de Koninklijke familie kan genieten van het slotevenement en afscheid kan nemen van Amstelveen. Na afloop van het Koninklijke bezoek gaan de feestelijkheden op het Stadsplein nog de hele middag door. Bereikbaarheidskaart (PDF, 433 kB 2 april 2014) Routekaart met tekst (PDF, 141 kB 2 april 2014)

De aankomst

De Koninklijke familie komt aan op de Rembrandtweg. Langs de winkelpromenades staat publiek. De burgemeester en Cor Aarts, voorzitter van Amstelveen Oranje, ontvangen de Koninklijke familie. Het startpunt is versierd met 7500 ‘KLM’ tulpen. De KLM schonk koningin Beatrix voor haar 75ste verjaardag 7500 tulpenbollen die de naam KLM dragen. De Koningin vond, dat de bollen een andere bestemming moesten krijgen. De KLM schonk de bollen aan Amstelveen, vanwege het Koninklijk bezoek dit jaar. Schoolkinderen hebben een aantal tulpenbollen in het Broersepark geplant. De rest is in kassen geplaatst en wordt met zorg tot bloei gebracht voor Koningsdag.

Muzikaal onthaal

Jonge Amstelveense talenten op het gebied van sport en cultuur bieden de dames van het Koninklijk gezelschap een eigentijdse polscorsage aan. Muziek is er natuurlijk ook. Het blazersorkest, samengesteld uit vier blazersklassen van de Amstelveense muziekschool, zorgt voor een waar spektakel. Zij spelen een voor de gelegenheid door Willem Friede (New Cool Collective) gecomponeerd lied, genaamd ’t is voor de Koning’. Dit lied is gedurende de hele route in verschillende varianten te horen.

De wereld van het groen

Na de ontvangst loopt de Koninklijke familie door een groene oase, waar kinderen van de Amstelveense basisscholen hun schooltuintjes verzorgen en vogelverschrikkers maken. En nog veel meer. Stichting De Uiterton slaat touw. Leerlingen van het Amstelveen College laten zien, hoe veendorp Amstelveen is ontstaan. Ze steken veen, meten hoogtes en voeren grondboringen uit. IVN Amstelveen informeert bewoners over het belang van de polder en haar weidevogels.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Op het Stadsplein van Amstelveen zijn de voorbereidingen voor de Koningsdag in volle gang op 23 april 2014. Voor het gebouw van de bibliotheek staat al een groot podium met een kleurrijk drieluik in de achtergrond


De weetjeswagen van Speelboerderij Elsenhove is vol in bedrijf. Vrijwilligers zijn druk met spellen, zoals schaapscheren en de varkensrace. Landscouts bouwen hun torens hoog de lucht in en waterscouts hijsen de zeilen. De route is omzoomd met voorjaars- en zomerafbeeldingen uit de serie Amstelveen Groene Stad. De schilder van Amstelveen Groene Stad, Chris Dros, maakt speciaal voor Koningsdag ter plekke een nieuw schilderij. Iedereen kan aan de activiteiten in de groene wereld van Amstelveen meedoen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Er wordt van alles voorbereid voor een drukke Koningsdag in Amstelveen


Amstelveen voor iedereen

De leerlingen van de internationale school en mensen met een verstandelijke beperking van Ons Tweede Thuis en De Schakel maken samen opzwepende muziek op grote gymballen. De leerlingen van de internationale school zijn gekleed in de traditionele kleding van hun land. De Koreaanse gemeenschap doet een traditionele waaierdans. De big band speelt een nieuw Amstelveens lied in samenwerking met het publiek. De gedecoreerden uit Amstelveen worden in het zonnetje gezet met een echte lintjesregen, gemaakt door de kinderen van kinderopvang Kinderrijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Nieuwe welkomstborden zijn opgehangen bij de ingangen van het winkelcentrum met de traditionele dyslectische tekst: 'amstelvn ❤ alxndr & mxm'


50 meter sport en meer

De Koninklijke familie vervolgt haar weg naar het einde van de Rembrandtweg en komt zo in de wereld van sportief Amstelveen. Een 50 meter lange atletiekbaan symboliseert het 50-jarig bestaan van Amstelveen. Het gonst van de sportieve activiteiten, waarbij Amstelveense toppers - en dat zijn er veel - jong veelbelovend talent de weg naar de top wijzen.

Atleten trekken sprintjes, de korfballers krijgen hem er altijd in en de cricketers staan klaar om hun ballen te slaan. Verder is er een kennismaking met Karate, Taekwondo en Nunchaku-do. Dit sportieve onderdeel is in handen van verschillende officials en coaches. De Amstelveense drakenbootploeg – aangespoord door de trommelaars- ‘vaart’ tussen het riet naar de ingang van het Stadsplein. Traditioneel wordt de boot voorafgegaan door een Chinese draak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Fred de Graaf, burgemeester van Amstelveen inspecteert het Stadsplein


Door naar het bruisende Stadsplein

Op het Stadsplein is ook van alles te zien en te doen. De Japanse gemeenschap is bezig met Ikebana. De Taiko drummers zijn natuurlijk ook van de partij. Het publiek en het Koninklijk gezelschap mogen meedoen. Leerlingen van de Vrije School Parcival laten hun culinaire kunsten zien. De wandeling meandert over het Stadsplein, waar allerlei muzikale-, sportieve- en dansactiviteiten plaatsvinden. Vele daarvan zijn interactief. Een greep: de tophockeyers trainen jeugdtalenten. Turners zweven door de lucht en maken een levende piramide.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Alle balkons aan de Rembrandtweg zijn versierd met de flyers van de Koningsdag


De Schouwburg Amstelveen heeft met Amstelveense scholen een lied van Kinderen voor Kinderen ingestudeerd met de cast van de musical. Naast 9 kinderen uit de musicalcast en meester Jip zingen 120 kinderen van de Rembrandtschool mee onder begeleiding van de Bigband ‘Pee Wee’s problem van de Muziek- en Dansschool, Amstelveen. Het publiek kan meedoen aan een Bollywood workshop. Rangoli kunstenaars maken met gekleurd materiaal een kunstwerk op het plein. De tieners van Buenting Sport warmen het publiek op met hiphop en streetdance. Onder begeleiding van twee jonge DJ’s vertonen jonge skaters in de half pipe hun kunsten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

In de etalage van Foto Herder is een groot drukwerk te zien met een fotocollage van Willem-Alexander, van babyfoto's tot de Koning van Nederland


25 accordeons spelen een bijzondere uitvoering van het themalied ’t is voor de Koning en begeleiden tientallen dansparen. Het Amstelveens Poppentheater is van de partij met een levensgrote pop. De wandeling eindigt op het podium voor de bibliotheek, waar Amstelveen op feestelijke wijze afscheid neemt van de Koninklijke familie. Dat gaat gepaard met veel muziek en de onthulling van een heel speciaal kunstwerk, gemaakt door Amstelveense scholieren onder leiding van het Cobra Museum. De route eindigt met een dankwoord van de burgemeester op het podium, samen met de Koninklijke familie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Ook de waarschuwingsborden ontbreken niet, hier op het bord: ' Uiterlijk 24-04 worden nog aanwezige rekken incl. fietsen verwijderd'


Verdere activiteiten in Amstelveen:

Bovenkerk Vrijmarkt in Sint Urbanuspark van 08.00 tot 12.00 uur. meer informatie

Middenhoven Vrijmarkt bij De Meent meer informatie

Amsterdamseweg Vrijmarkt

Oude Dorp Vrijmarkt

Nes aan de Amstel Vrijmarkt, kinderactiviteiten meer informatie

Amstelzijde Activiteiten georganiseerd door Oranjecomité Ouderkerk. Vrijmarkt met kramen van 8.00 tot 12.00 uur. Vanaf 14.00 uur het Oranjefeest. De Pont ( Jan Coevert veer) vaart van 8.00 tot 20.00 uur voor donateurs en bezoekers. Om 13.00 uur wordt er hoog bezoek verwacht!Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.