Bijgewerkt: 13 juli 2024

Het Meertens Instituut lanceert Taaldetector

Nieuws -> Taal

Bron: Meertens Instituut
05-09-2012

In de musical My fair lady komt een taalgeleerde voor, professor Higgins, die van iedere willekeurige voorbijganger op basis van zijn accent kan vaststellen, waar hij vandaan komt. Het Meertens Instituut presenteert vanaf maandag 3 september 2012 een elektronische professor Higgins: de Taaldetector.

De Taaldetector is een website (www.taaldetector.nl ), waarop een breed publiek kennis kan maken met de rijke taalvariatie in Nederland. Uit onderzoek van het Meertens Instituut blijkt, dat zeker dertig procent van de Nederlanders thuis nog dialect spreekt. Een veel groter percentage komt hier dus regelmatig mee in aanraking. Aan de hand van een aantal meerkeuzevragen achterhaalt de Taaldetector, waar een spreker vandaan komt.

Wetenschappelijke kennis

De meerkeuzevragen van de Taaldetector zijn gebaseerd op gegevens uit de vorig jaar bij het Meertens Instituut verschenen Syntactische Atlas van de Nederlandse Dialecten (SAND) en Morfologische Atlas van de Nederlandse Dialecten (MAND).

Op basis van zinsbouw en woordvorming van de spreker bepaalt de Taaldetector zijn herkomst. Vervolgens krijgt de gebruiker uitleg over de uitkomst en worden links naar allerlei dialectologische informatie elders op internet zichtbaar. Op deze manier krijgt de gebruiker spelenderwijs inzicht in allerlei wetenschappelijke kennis over dialecten.

Dat is andere taal!

De Taaldetector gaat online op dezelfde dag waarop de televisieserie Dat is andere taal! bij de publieke omroep (NTR) van start gaat. Hierin staan dialecten centraal. Het Meertens Instituut heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit televisieprogramma en het gelijknamige boek, geschreven door Rien van den Berg en Marc van Oostendorp.

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut, dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.