Het Nationaal Hitteplan geactiveerd in heel Nederland
Nieuws -> WeerBron: RIVM/KNMI
23-08-2016
De laatste week van de zomer heeft nog warm weer in petto voor heel Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) activeerde het Nationaal Hitteplan op dinsdag 23 augustus 2016. Hiermee roept het RIVM op extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen door het warme weer te beperken. De zon is nog steeds krachtig, waardoor het belangrijk is om te letten op verbranding van de huid. Later deze week wordt smog door ozon verwacht wat kan leiden tot klachten van de luchtwegen. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven.
Aanhoudende hitte. De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden rond de 30 graden. Ook de nacht wordt niet kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken.
(Bron KNMI - 2016)
In het hele land is een hittewaarschuwing van kracht vanaf 23 augustus 2016
Maatregelen tegen de zon en de hitte
- Voldoende drinken;
- Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
- In de schaduw blijven;
- Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
- Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
Vanaf woensdag 24 augustus 2016 is er kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de indeling van de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. Meer informatie over smog is te vinden op de webpagina smog. Voor informatie over de luchtkwaliteit in de buurt kunt u ook de app ‘mijn luchtkwaliteit’ downloaden Android of iOS.
Tips, advies en hulp nodig? Voor tips, advies, of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.