Bijgewerkt: 2 december 2023

Het Stadshart Amstelveen wordt herontwikkeld

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-05-2017

Een nieuwe bioscoop aan het Stadsplein, een overdekt versplein en uitbreiding van terrassen zijn enkele mogelijkheden die de Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt. Dit plan is vandaag 2 mei 2017 vastgesteld door het college van B en W van Amstelveen. Het voorstel stelt kaders, waarbinnen eigenaren in het Stadshart als Unibail-Rodamco en a.s.r. plannen kunnen maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Herbert Raat, (VVD) wethouder Vastgoed


Herbert Raat (VVD) wethouder Vastgoed: 'Het Stadshart is toe aan vernieuwing en verbetering. Het 50 jaar oude V&D-pand wordt aangepakt en herontwikkeld voor de komst van warenhuisketen Hudson’s Bay. Ook op andere plekken is vernieuwing nodig, om te voorkomen, dat het Stadshart Amstelveen minder aantrekkelijk wordt. We kiezen in Amstelveen nadrukkelijk niet voor een shopping mall, waar er over de hele wereld al zoveel van zijn. We kiezen voor een Stadshart, dat werkt als een binnenstad, waarbij functies zoals wonen, winkelen, horeca, cultuur en werken elkaar versterken. In de verdere uitwerking is draagvlak bij en respect voor bewoners, winkeliers en andere ondernemers in en rondom het gebied essentieel. Het Stadshart is namelijk een plek voor álle Amstelveners.”

Foto Amstelveen
(Bron Rijnboutt Architecten - 2016)

Op de foto is het nieuwe moderne ontwerp (artist impression) van Frederik Vermeesch van Rijnboutt Architecten te zien van het gebouw van het Hudson's Bay warenhuis in Amstelveen. Het 50 jaar oude V&D-pand wordt aangepakt en herontwikkeld voor de komst van warenhuisketen Hudson's Bay. Ook op andere plekken in het Stadshart Amstelveen is vernieuwing nodig, om te voorkomen, dat het winkelcentrum minder aantrekkelijk wordt


Definitieve oplossing voor de weekmarkt. Op dit moment moet de markt zeven keer per jaar verplaatsen naar het Handelsplein, in verband met evenementen, zoals het Stadspleinfestival. Dit tot ongenoegen van de marktondernemers. Tegelijkertijd biedt het Stadsplein op dagen buiten de markt een erg grote en kale aanblik. De Ruimtelijke Uitwerking Visie Stadshart biedt de mogelijkheid om het Stadsplein te herinrichten tot een aantrekkelijke plek, waar tegelijkertijd ruimte is voor evenementen en de wekelijkse markt. Hiervoor wordt de markt meer naar de Rembrandtweg opgeschoven. Dit zorgt er direct voor dat deze straat betrokken wordt bij de rest van het winkelgebied.

Foto Amstelveen
(Foto Sander Baks - 2016)

Hudson's Bay Company kondigt nieuwe langlopende huurovereenkomsten aan voor bijna 30.600 m² in Amstelveen en Almere. Tot dusver lange termijn huurovereenkomsten aangekondigd voor 13 locaties van in totaal bijna 172.400 m² - meldt Citigate First Financial. Op de foto vlnr.: Mr. Richard Baker Governor and Executive Chairman of the Hudson's Bay Company, mevrouw Mirjam van 't Veld burgemeester van Amstelveen en Edwin van de Woestijne managing Director Commercieel Vastgoed a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer voor het gebouw van de HBC in Amstelveen


Verlevendiging in de avonduren. Daarnaast schept de Uitwerking mogelijkheden voor een nieuwe bioscoop en uitbreiding van terrassen aan het Stadsplein. Zo komt er meer levendigheid op het plein in de avonduren. De bioscoop komt bij voorkeur bovenop de bibliotheek. Vanzelfsprekend gebeurt dit in overleg met de architect en andere huurders.

Vergroten aantrekkelijkheid oostzijde. Met de komst van warenhuis Hudson’s Bay krijgt de oostzijde van het Stadshart een nieuwe impuls. Om de aantrekkelijkheid van de rest van de oostzijde te vergroten, lijkt ook hier een reconstructie noodzakelijk. Aangezien zich hier ook woningen bovenop het winkelgebied bevinden, stelt de gemeente de eis, dat de initiatiefnemer in overleg treedt met de bewoners en eigenaren om tot een passende oplossing te komen.

Foto Amstelveen
(Bron Gemeente Amstelveen - 2017)

Artist impressie van mogelijke ontwikkeling op het Stadsplein Amstelveen (bron Pathé). Het verlevendigen van de plinten van de cultuurstrip is al langer een uitgangspunt. Naast de komst van de Kunstuitleen zal ook de naastgelegen balie verbouwd worden tot een publieksfunctie, zoals horeca. Met het verdwijnen van de Thomas Cookstraat ontstaan er ook hier mogelijkheden voor uitbreiding aan de Stadspleinkant


Maandagavond 15 mei inloopavond. De gemeente Amstelveen organiseert op maandagavond 15 mei 2017 een inloopavond voor inwoners en andere geïnteresseerden. De avond vindt plaats in de Schouwburg Amstelveen, Stadsplein 100. Geïnteresseerde kunnen tussen 19:00 en 21:30 binnenlopen om de plannen te bekijken en vragen te stellen aan medewerkers van de gemeente. Het voorstel wordt op 6 juni 2017 behandeld in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.