Bijgewerkt: 19 mei 2024

Het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland is gestegen

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
19-03-2022

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in februari 2022 41 bedrijven meer failliet verklaard in Nederland dan in januari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal uitgesproken faillissementen is echter laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (excl. eenmanszaken) naar branche in Nederland in januari en februari 2022


Laag niveau faillissementen. Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meeste faillissementen in de handel. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in februari 149 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 27. Dat zijn er 5 meer dan in januari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.