Bijgewerkt: 5 juni 2023

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen in september 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
12-10-2022

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen in 2022. Er zijn in september 25 bedrijven meer failliet verklaard dan in augustus, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal uitgesproken faillissementen is laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. Het aantal uitgesproken faillissementen in de eerste drie kwartalen van 2022 is ongeveer 5 procent hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2021.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken) naar branche in augustus-september 2022

Laag niveau faillissementen. Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Ook in september 2022 is het aantal faillissementen laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meeste faillissementen in de handel. Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 164 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 32. Dat zijn er 14 minder dan in augustus. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.