Bijgewerkt: 28 juni 2022

Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven daalt

Nieuws -> Informatief

Bron: ING
11-07-2014

Het aantal faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven daalt dit jaar naar verwachting met 15% naar 8.000. In 2013 ging nog een recordaantal van ruim 9.400 bedrijven failliet.  Afgezet tegen het gestegen aantal bedrijven, daalt het aantal faillissementen harder en ligt de piek in de meeste sectoren al geruime tijd achter ons.

Foto Amstelveen


Het aantal faillissementen komt in 2014 weer uit rond het niveau van crisisjaar 2009, toen een stijging van 70% te zien was


De geleidelijk economische verbetering die zich in Nederland aftekent geeft bedrijven weer wat meer ruimte in de liquiditeitspositie. Dit vertaalt zich sinds eind 2013 in minder faillissementen. Na een daling van 20% in de eerste helft van het jaar zal het aantal faillissementen over heel 2014 naar verwachting 15% afnemen tot ca. 8.000 bedrijven.

De meeste sectoren volgen de dalende faillissementstrend, hoewel dit vooral in de consumentenafhankelijke detailhandel en horeca nog niet overtuigend is. De afname is in het eerste deel van dit jaar het sterkst in de bouw (-45%) en de industrie (-34%). Ook in de transportsector was de daling stevig (-23%). In contrast daarmee is in de gezondheidszorg een sterke stijging te zien.

Het aantal faillissementen komt dit jaar weer uit rond het niveau van crisisjaar 2009, toen een stijging van 70% te zien was. Toch ligt het ‘faillissementsrisico’ door de sterke groei van het aantal bedrijven met gemiddeld 0,56% nu al beduidend lager dan destijds. Overigens betekent dit niet dat de impact in dezelfde mate is afgenomen. Gezien de achterblijvende winstpercentages, tasten faillissementen het rendement nog altijd fors aan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.