Bijgewerkt: 27 september 2024

Het begin van de herfst

Nieuws -> Weer

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
22-09-2024

De herfst is een van de vier gematigde seizoenen op Aarde. Buiten de tropen markeert de herfst de overgang van zomer naar winter, in september (noordelijk halfrond) of maart (zuidelijk halfrond). De herfst is het seizoen, waarin de duur van het daglicht merkbaar korter wordt en de temperatuur aanzienlijk afkoelt.

De daglengte neemt af en de nachtlengte neemt toe naarmate het seizoen vordert tot de winterzonnewende in december (noordelijk halfrond) en juni (zuidelijk halfrond). Een van de belangrijkste kenmerken in gematigde klimaten is de opvallende verandering in kleur van de bladeren van loofbomen terwijl ze zich voorbereiden om af te vallen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Herfst in het Broersepark Amstelveen in oktober 2023

Het woord herfst is afgeleid van het Latijnse autumnus, archaïsch auctumnus, mogelijk van de oude Etruskische wortel autu- en heeft connotaties in zich van het verstrijken van het jaar.

Astronomisch gezien begint het met de herfstnachtevening; (men spreekt ook van de equinox of de dag- en nacht-equinox): op het noordelijk halfrond op 22 of 23 september, op het zuidelijk halfrond op 20 maart of in de nacht van 21 maart, en eindigt met de winterzonnewende (21 of 22 december op het noordelijk halfrond, of 21 juni in het zuiden). Equinox (meervoud equinoxen, van het Latijnse aequus 'gelijk' en nox 'nacht') of equinox (ook dag en nacht) zijn de twee kalenderdagen van een jaar, waarop dag en nacht ongeveer dezelfde lengte hebben.

Omdat de baan van de aarde rond de zon 1,67 % afwijkt van een cirkelvormig pad, zijn de vier seizoenen niet helemaal even lang. Het fenologische begin van de herfst kan klimatologisch verschillen van het astronomische. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen vroege herfst, volle herfst en late herfst.



Fenologie (Oudgrieks φαίνω phaíno) houdt zich bezig met de ontwikkelingsverschijnselen in de natuur die periodiek terugkeren in de loop van het jaar, en fenometrie houdt zich bezig met het vastleggen van deze verschijnselen. Ongeveer herfst zijn de maanden september, oktober en november op het noordelijk halfrond, en maart, april en mei op het zuidelijk halfrond.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.