Bijgewerkt: 24 maart 2023

Het cameratoezicht op het Westwijkplein stopt

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
01-07-2014

De burgemeester van Amstelveen heeft besloten het cameratoezicht met ingang van 1 juli 2014 te beëindigen. Dit is ook de datum, waarop het project afloopt. In de praktijk betekent dit, dat de camera’s worden uitgezet en de bordjes cameratoezicht worden verwijderd. Er is geen aanleiding om het cameratoezicht te continueren.

In mei 2014 is de evaluatie cameratoezicht project Westwijkplein afgerond. De doelstellingen zijn behaald. De cijfers met betrekking tot overlast en criminaliteit zijn sterk gedaald, van 134 meldingen in 2009 naar 11 meldingen in 2013. Naast de preventieve werking van het cameratoezicht is de overlast ook afgenomen door de inzet van het jongerenwerk en handhaving. Hierdoor is onvoldoende aanleiding om het cameratoezicht te verlengen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Een van de vijf videocamera's op het Westwijkplein. De Alvarion draadloos ethernet zenders stuurden de videobeelden naar de zogenaamde 'afkijk centrales', naar Amstelveen en Amsterdam van de politie


De komende tijd wordt bekeken, of de overlast daadwerkelijk uitblijft. Als dit het geval is, zullen de camera’s in de loop van de tijd worden verwijderd. Als dit niet het geval is en de overlast terugkomt, worden de camera’s weer aangezet. Mede uit kostenoverwegingen is besloten om de camera’s niet te verwijderen. In de praktijk betekent dit, dat de camera’s met ingang van 1 juli 2014 worden uitgezet en de bordjes cameratoezicht worden verwijderd. Het wijkplatform Westwijk is geïnformeerd over het besluit.

De gemeente Amstelveen heeft in overleg met politie en justitie vijf videocamera's geplaatst op en rond het Westwijkplein. De belangrijkste doelstelling van het invoeren van cameratoezicht was, het uitbreiden van het toezicht in de openbare ruimte. Het camerasysteem is vanaf dinsdag 12 juli 2011 was operationeel.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.