Het college beantwoordt vragen ivm 'De Laagte'
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen
16-12-2009
Onderwerp: beantwoording Schriftelijke vragen ex art. 33 RvO inzake 'De Laagte'.
Geachte mevrouw Van Herteryck, geachte heren Jonker, Ponjee en Vervenne,
U heeft het College vragen gesteld over bovengenoemd onderwerp. Alvorens tot beantwoording over te gaan schetsen wij nog even globaal de historie van dit project.
Het proces
Op 13 december 2006 heeft de Gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten (NVU) vastgesteld die het mogelijk maakt een orthopedagogisch dagcentrum (Nifterlake) te vestigen aan de Henegouwselaan.
Op 16 april 2008 heeft de Gemeenteraad in het kader van het artikel 19 procedure van de Wet op de Ruimtelijke Ordening het bouwplan van Nifterlake goedgekeurd met daarin een bouwhoogte van maximaal 11 meter.
Op 16 september 2009 heeft de Gemeenteraad haar bevoegdheid tot het verlenen van vrijstelling voor dit plan gedelegeerd aan het college. (De Commissie voor de Bezwaarschriften heeft een ingediend bezwaar gegrond verklaard, namelijk de verwijzing naar een ondertussen gewijzigd bestemmingsplan. Naar aanleiding hiervan moest het vrijstellingsbesluit worden gerepareerd.)
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)
Het wijkcentrum 'De Laagte' in Randwijck
Het gebouw
Bij het stedenbouwkundig ontwerp van het nieuwe gebouw van Nifterlake is rekening gehouden met de omgeving. Dit betekent dat het gebouw lager is aan de kant van de huizen (aan de Henegouwselaan 4,10 meter oplopend naar 7,70 meter op de hoek Henegouwselaan-Hoeksewaard, waarbij de technische ruimte in het gebouw is geïntegreerd) en hoger aan de kant van de Beneluxbaan (maximaal 11 meter).
De buitenruimte
Naar aanleiding van op de NvU binnengekomen inspraakreacties is de vorm van het gebouw aangepast. In tegenstelling tot eerdere ideeën waar De Laagte zou blijven staan en het gebouw van Nifterlake hiernaast over het huidige trapveld stond ingetekend, heeft De Laagte plaats gemaakt waardoor het gebouw nu in compactere vorm in het zuiden staat geprojecteerd.
Dit heeft tot gevolg dat een groter gedeelte van het groen behouden kan blijven. Momenteel ligt er een trapveld van ca. 5.700 m². In de nieuwe situatie blijft hiervan ca. 4.000 m² behouden dat samen met het aangrenzende gebied (gravelveld en speelplaats) opnieuw wordt ingericht. De exacte inrichting wordt- samen met de omwonenden- nog nader ingevuld.
De recreatieve waarde van het groen wordt vergroot door het gebied meer toegankelijk te maken en de spel- en verblijfsfunctie te versterken. De inrichting van het gebied wordt zo verbeterd dat de sociale veiligheid toeneemt en er een veilige speelgelegenheid voor kinderen wordt gerealiseerd.
De constatering dat het oorspronkelijk plan als resultaat van participatie aanzienlijk is aangepast en dat vergaand aan de wensen van de buurt is tegemoetgekomen is naar onze mening gerechtvaardigd. Door het tijdsverloop dat sindsdien door procedurele stappen is opgetreden is dit wat op de achtergrond geraakt.
Voordat wij ingaan op de afzonderlijke vragen herhalen wij voor de duidelijkheid uw inleiding:
"Op woensdagavond 25 november 2009 waren de fracties van het CDA en de VVD aanwezig op een wijkplatformvergadering in Randwijck. Bewoners uitten hier hun zorgen over de voorgenomen sioop van het wijkcentrum 'De Laagte' in januari 2010. Ook de hiernaast geiegen speeltuin zal hierbij mogelijk verdwijnen.
De sloop is volgens de bewoners voorbarig omdat de herontwikkeling van het terrein nog lang op zich laat wachten, mede door protesten in de buurt. In het wijkcentrum worden wekelijks cursussen en bijeenkomsten georganiseerd voor volwassenen en kinderen. Zij willen graag zo lang mogelijk gebruik blijven maken van 'De Laagte' en niet onnodig vroeg uitwijken naar alternatieve locaties, zoals het Go-centrum.
Over deze alternatieve locaties bestaat bij enkele aanwezige cursisten en bewoners nog onduidelijkheid. Men betwijfelt of er genoeg ruimte is in het Go-centrum vooralle activiteiten uit 'De Laagte' (waaronder enkele privécursussen). Daarnaast is het Go-centrum minder laagdrempelig dan het huidige wijkcentrum. Uitwijken naar verder gelegen plekken (zoals de gemeentewerf) is volgens de buurtbewoners ook geen ideale optie.
Zij willen het liefst in het hart van de wijk actief blijven en niet op een industrieterrein. Tot slot zijn de aanwezige bewoners uit Randwijck nog steeds niet overtuigd van de noodzakelijkheid van de huisvesting van het orthopedagogisch dagcentrum Nifterlake op de locatie van het huidige wijkcentrum. Nifterlake is een regionale voorziening en zou dus ook elders in Amstelveen kunnen worden gerealiseerd.
De beslissing om Nifterlake naar deze plek in Randwijck te halen gaat terug naar 2007. Wellicht zijn er inmiddels betere locaties voorhanden. Daardoor kan Nifterlake mogelijk sneller worden gerealiseerd en kan het bouwvolume bij 'De Laagte' worden teruggebracht. Naar aanleiding van de wijkplatformvergadering in Randwijck willen wij u, namens de fracties van CDA en VVD de volgende vragen stellen:"
1. Klopt het dat wijkcentrum De Laagte wordt gesloopt in januari 2010? Zo ja, waarom gebeurt dit zo snel? Is er al een aannemer en startdatum bekend voor de nieuwbouw?
De initiatiefnemer Ons Tweede Thuis ziet realisatie als urgent. Dat hangt samen met de staat waarin de huidige huisvesting van Nifterlake zich bevindt. Indien half januari 2010 kan worden begonnen met de sloop van het bestaande wijkcentrum zal direct opvolgend, naar verwachting half februari, de nieuwbouw starten. Er is een aannemer en de financiering is geregeld. Omdat het bestaande gebouw en de voorziene nieuwbouw elkaar deels overlappen is sloop in dit stadium nodig. Er is door de gemeente en Cardanus gezocht naar een passende locatie om de activiteiten van De Laagte (tijdelijk) onder te brengen, welke gevonden is in het Go-Centre aan Schokland.
Hiervoor worden momenteel aanpassingen aangebracht aan bijvoorbeeld de vloeren om de ruimte geschikt te maken voor danslessen. In januari betrekt Cardanus haar nieuwe onderkomen. Tegen die tijd wordt ook de bouwvergunning afgegeven en is de weg vrij om te starten met het bouwrijp maken van de grond waarvan de sloop van De Laagte de eerste stap is.
2. Wordt er met de sloop van De Laagte ook de naastgelegen speelplaats verwijderd? Zo ja, kan deze dan (tijdelijk) elders in het plangebied worden opgevangen? Gedacht kan worden aan een verplaatsing van de speelplaats naar de andere kant van het grasveld.
Voor de definitieve situatie wordt, met als uitgangspunt enkele door de gemeente genoemde eisen, samen met een klankbordgroep gekeken naar de gewenste inrichting van de buitenruimte. De geformuleerde eisen liggen op het gebied van groen, water speelvoorzieningen en verkeer.
Functies die in deze inrichting zeker terugkomen zijn een speelplaats voor kleine kinderen en een speelvoorziening voor de wat oudere kinderen. Hoe de herinrichting van het recreatief groen en de speelvoorzieningen er exact uit komt te zien is dus nog niet bekend maar wordt samen met de omwonenden nader vormgegeven. De buurt wordt betrokken bij het vormgeven van deze herinrichting.
Wanneer het gebouw van Nifterlake gerealiseerd is, wordt gestart met de uitvoering van de nieuwe inrichting buitenruimte en krijgt de speelplaats een nieuwe plek in het plangebied. Gezien de zorgen van de bewoners zoals door u opgetekend zijn wij bereid om in overleg met hen te bezien of de speelplaats eerder op de definitieve plek kan worden ingericht of dat we elders in het gebied tijdelijk een speelplaats inrichten. Daarbij speelt uiteraard de veiligheid rond de bouwplaats een belangrijke rol.
3. Is het mogelijk om de sloop uit te stellen tot gestart wordt met de nieuwbouw?
Wij vinden het niet wenselijk om te slopen voordat duidelijk is of ook met de bouw kan worden begonnen. De initiatiefnemer heeft ons verzekerd dat hij onverwijld met de bouw begint, nadat de sloop heeft plaatsgevonden. Publiekrechtelijke procedures kunnen echter voor vertraging zorgen. Om te voorkomen dat er al gesloopt is en de nieuwbouw door een schorsing niet kan beginnen, is het naar onze mening voor alle partijen het beste dat er vóór de sloop een uitspraak van de rechter komt over schorsing.
De sloopvergunning is op 2 december verleend. Het bezwaar tegen de bouwvergunning 2e fase is op 4 december afgedaan.
De aanvraag voor een art. 19 verklaring bij gedeputeerde staten en opvolgend het besluit van burgemeester en wethouders tot het verlenen van vrijstelling en de bouwvergunning le fase is cruciaal. Wij zullen geen medewerking verlenen aan sloop vooraleer de verklaring en de vrijstelling en bouwvergunning le fase zijn verleend.
Inmiddels heeft ons college tot de aanvraag besloten nadat de mogelijkheid is geboden voor het indienen van een zienswijze. Er is een zienswijze ingekomen. Er was geen aanleiding om op onze voornemens terug te komen en we hebben dat in de nota van beantwoording beargumenteerd. Naar verwachting zullen Gedeputeerde Staten op korte termijn beslissen over de verklaring van geen bezwaar: zij hebben immers eerder een verklaring afgegeven en deze procedure is overgedaan vanwege een technische fout. Inhoudelijk is er geen wezenlijke verandering.
Voordat wij toestemming geven voor begin van de sloop zullen wij de bezwaarmakers expliciet wijzen op deze verlening en op de mogelijkheid beroep aan te tekenen en schorsing en voorziening te vragen. Wij zullen hen daar in de tijd enige ruimte voor bieden. Afhankelijk van of zij daar gebruik van maken of niet kan initiatiefnemer beginnen met sloop en bouw. Indien de bezwaarmakers schorsing en voorziening vragen lijkt het ons ook in het belang van alle betrokkenen wanneer de uitspraak van de voorzieningenrechter wordt afgewacht. Schorst deze, dan ligt het proces voorlopig stil. Schorst hij niet dan kan de bouw wat ons betreft starten.
Op deze wijze denken wij zowel de urgentie bij de initiatiefnemer als de rechten van bezwaarden maximaal te respecteren. Sloop en nieuwbouw worden op deze wijze ook als één bouwstroom veilig gesteld.
4. Naar welke alternatieve locaties worden de activiteiten uit De Laagte (tijdelijk) verplaatst en hoe is deze verplaatsing geregeld? Zijn de vervangende locaties beschikbaar vanaf januari 2010? Kan het gehele aanbod uit De Laagte (waaronder de privécursussen) hiermee worden bediend?
Het Go-Centrum aan Schokland 14- op 650 meter van De Laagte- is de locatie voor de activiteiten van De Laagte. Het Go-centrum past uitstekend in een evenwichtige spreiding van wijkvoorzieningen over Amstelveen Noord. Momenteel wordt deze locatie waar nodig aangepast (bijvoorbeeld de vloeren ten behoeve van de danszalen). In januari zijn de werkzaamheden gereed en betrekt Cardanus haar nieuwe onderkomen.
Bijna alle activiteiten kunnen worden overgebracht naar het Go centrum. Vorige week waren er nog 3 activiteiten niet onder gebracht: teken/schildercursus, judolessen en kinderdisco. De judolessen kunnen, nu er een geschikte vloer in het Go centrum is ook daarnaar toe gebracht worden. Voor de kinderdisco wordt nog een oplossing gezocht die wellicht toch ook in het Go-centrum gevonden kan worden.
Voor de teken/schilderlessen is een natte ruimte nodig en een kleedruimte (naaktschilderen). Cardanus heeft hierover contact gehad met de cursusleider. Meentwerf leek een goede oplossing. Cursisten hebben duidelijk gemaakt dat dit een onoverbrugbare afstand vooreen aantal oudere cursisten betekent.
Er is gezocht naar alternatieven maar die vielen weer af: Open Hof (geen natte ruimte, Griffioen (bezet op zaterdag ochtend). Cardanus heeft aangegeven vervoer te willen regelen naar de Meentwerf en Cardanus staat open voor suggesties uit de tekengroep zelf en wil graag met deze groep in gesprek blijven en naar een aanvaardbare oplossing zoeken.
Naar onze mening en die van de directie van Cardanus is het Go-centrum een goed alternatief. Wij hebben begrip voor de gewenning aan een nieuwe locatie maar we vertrouwen er op dat in de praktijk geen zwaarwegende knelpunten zullen blijken.
5. Is de noodzaak van de vestiging van Nifterlake aan de Hoeksewaard nog steeds aanwezig? Of zijn er andere geschikte locaties in Amstelveen?
De vestiging van Nifterlake aan de Hoeksewaard is nog steeds noodzakelijk. Andere locaties zijn in een eerder stadium onderzocht en niet passend gebleken. Hierin is geen verandering opgetreden. De vestiging aan de Hoeksewaard/Henegouwselaan past goed in een evenwichtige spreiding van de voorzieningen van Ons Tweede Thuis in onze gemeente: tot nu toe lag de nadruk sterk op Amstelveen Zuid.
Een gemeente van de omvang van Amstelveen heeft een taak om te zorgen voor adequate huisvesting van zorginstellingen, ook die met een regionale uitstraling. Deze kwetsbare doelgroep van kinderen met een handicap verdient onze aandacht en wij zijn er trots op dat wij hen in onze gemeente een goede functionele accommodatie kunnen bieden, die geheel is aangepast aan de eisen van deze tijd.
Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen,
de secretaris, mr. R.J.T. Schurink,
de burgemeester, mr. J.H.C, van Zanen