Bijgewerkt: 26 juni 2022

Het coronavirus testbeleid wordt uitgebreid voor nieuwe doelgroepen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/RIVM
30-04-2020

Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang, jeugdtrainers en mantelzorgers kunnen binnenkort getest worden op coronavirus. Binnen de beschikbare testcapaciteit is er ruimte om extra doelgroepen te testen. Het kabinet heeft vorige week besloten dat vanaf 11 mei 2020 de basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderopvang en gastouders weer open gaan- meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Organisaties in deze sectoren bereiden zich hierop voor. Met deze sectoren is afgesproken dat vanaf 6 mei het personeel zich bij klachten kan laten testen. Zo kunnen zij voordat de scholen en kinderopvang open gaan alvast laten vaststellen of zij met het coronavirus zijn besmet geraakt.

Sporten in de buitenlucht is voor kinderen inmiddels weer mogelijk. Jeugdtrainers kunnen daarom nu ook getest worden bij klachten. Voor jeugdtrainers gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de sectoren van onderwijs en kinderopvang. Mantelzorgers van kwetsbare groepen kunnen uiterlijk met ingang van 18 mei 2020 eveneens getest worden door de GGD als ze klachten hebben. Het  RIVM werkt momenteel de aanpassing van de richtlijn voor deze doelgroep verder uit.


Coronatesten from RIVM on VimeoTestbeleid. Sinds 6 april kunnen alle zorgmedewerkers binnen en buiten de ziekenhuizen die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten getest worden als zij minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden. Daarnaast kunnen ook professionals, bij de politie en in handhaving en toezicht al getest worden. Momenteel worden er zo’n 6000 a 7000 testen per dag afgenomen. Dat past ruim binnen de beschikbar capaciteit van 17.500 tests per dag. Er is daarom ruimte om de nieuwe doelgroepen ook te gaan testen.

Het RIVM heeft berekend dat met toevoeging van de nieuwe doelgroepen en meewegen van het seizoenseffect het aantal coronavirus testen per dag in mei naar verwachting rond de 8.000 uitkomt. Er is voldoende testcapaciteit en middelen beschikbaar om aan deze vraag te voldoen. Het ministerie van VWS bereidt zich voor op verdere verruiming van het testbeleid gekoppeld aan mogelijke versoepelingen van de maatregelen die gelden om het virus onder controle te houden.

Twee soorten testen. Er zijn twee soorten testen. Een om vast te stellen of iemand het nieuwe coronavirus heeft en één of iemand het coronavirus heeft gehad. PCR polymerase chain reaction -test: Meest gebruikte test, om te kijken of er genetisch materiaal (RNA ribonucleic acid) van het virus in neus- of mondholte zit. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Serologische test. Onderzoek om te kijken of er antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed zitten. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. Tot nog toe zijn geen van de onderzochte sneltesten geschikt voor diagnostiek bij individuele patiënten of voor thuisgebruik.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  kijkt samen met nationale en internationale laboratoria ook naar mogelijke aanvullingen op de huidige testen. Naast de huidige PCR polymerase chain reaction-testen, die het genetische materiaal van het virus aantonen, kijken we ook naar andere soorten testen. Het gaat dan om zogeheten antigeen testen, testen die aanwezigheid van virus eiwitten aantonen en naar serologische testen, testen de die aanwezigheid van antistoffen in het bloed aantonen. Door het gebruik van deze testen, bijvoorbeeld in combinatie met de huidige test, kan bij meer mensen onderzocht worden of ze het coronavirus hebben (gehad). Lees ook: Vragen & antwoorden nieuw coronavirus (COVID-19)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.