Bijgewerkt: 19 april 2024

Het digitaal COVID-certificaat van de EU is straks operationeel

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
20-05-2021

De Europese Commissie is verheugd over het voorlopige politieke akkoord dat op 20 mei 2021 tussen het Europees Parlement en de Raad is bereikt over de verordening betreffende het digitale COVID-certificaat van de EU. Dit betekent dat het certificaat (voorheen het digitale groene certificaat genoemd) goed op weg is om, zoals gepland, eind juni klaar te zijn. Het akkoord van vandaag is in recordtijd bereikt, slechts twee maanden na het voorstel van de Commissie. De onderhandelingen over het certificaat voor de Commissie werden geleid door commissaris Didier Reynders, in nauwe samenwerking met vicevoorzitters Vera Jourová en Margaritis Schinas en de commissarissen Thierry Breton, Stella Kyriakides en Ylva Johansson.

Foto Amstelveen
(Foto Etienne Ansotte © European Union 2020)

Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie


Voorzitter Ursula von der Leyen toonde zich verheugd over deze snelle vooruitgang: 'Wij komen onze belofte na om het digitale COVID-certificaat van de EU nog voor de zomer operationeel te maken. De Europese burgers kijken ernaar uit om weer te gaan reizen, en de overeenkomst van vandaag betekent dat zij dat zeer binnenkort veilig zullen kunnen doen. Het digitale COVID-certificaat van de EU is gratis, veilig en voor iedereen toegankelijk. Het zal betrekking hebben op vaccinatie, test en herstel en biedt de burgers verschillende opties. Het eerbiedigt volledig de grondrechten van de burgers, met inbegrip van de bescherming van persoonsgegevens.

Alle EU-burgers hebben een fundamenteel recht op vrij verkeer in de EU. Het digitale COVID-certificaat van de EU, dat op papier of in digitaal formaat verkrijgbaar is, zal het voor Europeanen gemakkelijker maken om te reizen - of het nu is om hun familie en geliefden te bezoeken of om wat welverdiende rust te nemen. Wij danken het Europees Parlement en het Portugese voorzitterschap voor hun toewijding, doorzettingsvermogen en het enorme werk dat zij in recordtempo hebben verricht om tot een akkoord te komen over het voorstel dat wij hebben ingediend.

Er is nog werk aan de winkel. Op EU-niveau zal het systeem in de komende dagen klaar zijn. Het is nu van cruciaal belang dat alle lidstaten vaart zetten achter de invoering van hun nationale systemen om ervoor te zorgen dat het systeem zo snel mogelijk operationeel kan zijn. Dat is wat de EU-burgers terecht verwachten. De overeenkomst van vandaag heeft aangetoond dat met de inzet en medewerking van iedereen het digitale COVID-certificaat van de EU op tijd beschikbaar zal zijn.'

Het digitale COVID-certificaat van de EU – hoofdkenmerken. Ingevolge het door het Europees Parlement en de Raad bereikte akkoord zal het digitale COVID-certificaat van de EU:

-betrekking hebben op vaccinatie, test en herstel;

-zal beschikbaar zijn in een digitaal en een papieren formaat, afhankelijk van de keuze van de ontvangers, en een digitaal ondertekende QR-code bevatten

-zal gratis zijn, gemakkelijk kunnen worden verkregen en ook beschikbaar zijn voor personen die zijn gevaccineerd voordat de EU-verordening betreffende het digitale COVID-certificaat in werking is getreden;

-Mag ook door de lidstaten voor nationale doeleinden worden gebruikt, indien de nationale wetgeving daarin voorziet;

-De lidstaten leggen geen bijkomende reisbeperkingen op aan de houders van een digitaal COVID-certificaat van de EU, tenzij die beperkingen noodzakelijk en evenredig zijn om de volksgezondheid te vrijwaren;

-De Commissie zal ook 100 miljoen euro vrijmaken om de lidstaten te ondersteunen bij het aanbieden van betaalbare tests.



Volgende stappen. Het politiek akkoord moet nu formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad. De verordening zal op 1 juli 2021 in werking treden, met een geleidelijke invoeringsperiode van zes weken voor de afgifte van certificaten voor de lidstaten die extra tijd nodig hebben. Tegelijkertijd zal de Commissie de lidstaten blijven ondersteunen bij het afronden van hun nationale oplossingen voor de afgifte en verificatie van het digitale COVID-certificaat van de EU, en de lidstaten technische en financiële steun blijven verlenen om de toegang in te voeren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.