Bijgewerkt: 29 maart 2024

Het digitaal EU-covidcertificaat is meer dan 591 miljoen keer gegenereerd

Nieuws ->

Bron: Europese Commissie
18-10-2021

Op 18 oktober 2021 heeft de Europese Commissie een verslag uitgebracht over het digitaal EU-covidcertificaat en de toepassing ervan in de EU. Uit het verslag blijkt dat het EU-certificaat, dat meer dan 591 miljoen keer is gegenereerd, een cruciaal element is geweest in de respons van Europa op de COVID-19-pandemie.

Het certificaat, dat betrekking heeft op vaccinatie, testen en herstel, vergemakkelijkt veilig reizen voor burgers en het is ook belangrijk geweest bij de ondersteuning van de zwaar getroffen toeristische sector in Europa. Het digitaal EU-covidcertificaat is een mondiaal succes: wereldwijd is het de norm en het enige systeem dat momenteel operationeel is. 43 landen uit vier continenten passen het systeem toe en in de komende weken en maanden zullen er nog meer volgen. Zoals voorzitter Ursula von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Unie van 2021 zei, laat het digitaal EU-covidcertificaat zien dat 'we snel kunnen optreden, als we het samen doen.'

Foto Amstelveen
(Foto © EU/Christophe Licoppe - 2021)

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie


Het succes van het digitaal EU-covidcertificaat in cijfers: De EU-lidstaten hebben meer dan 591 miljoen digitale EU-covidcertificaten afgegeven. 43 landen zijn al verbonden met het EU-systeem: 27 EU-lidstaten, 3 landen van de Europese Economische Ruimte (EER), Zwitserland en 12 andere landen en gebieden. In totaal werd de Commissie benaderd door 60 derde landen die interesse hadden in toepassing van het EU-systeem. Naast de landen die reeds met het systeem verbonden zijn, zijn er met 28 van die landen technische besprekingen aan de gang.

De luchtvaartsector heeft veel baat gehad bij het digitaal EU-covidcertificaat, dat net op tijd operationeel werd voor de piek van het zomerreisseizoen. De vereniging van Airports Council International (ACI Europe) meldde dat het totale aantal passagiers in juli 2021 meer dan verdubbeld was ten opzichte van juli 2020. ACI Europe schrijft deze verandering toe aan de uitrol van het digitaal EU-covidcertificaat en aan de versoepeling van de reisbeperkingen.

Volgens een Eurobarometer-enquête van het Europees Parlement was ongeveer twee derde (65 %) van de respondenten het ermee eens dat het digitaal EU-covidcertificaat de veiligste manier is om vrij te reizen in Europa tijdens de COVID-19-pandemie.

20 EU-lidstaten gebruiken het digitaal EU-covidcertificaat op basis van een aanvullende nationale rechtsgrondslag ook voor binnenlandse doeleinden, zoals voor de toegang tot grote evenementen en restaurants, bioscopen en musea.

Enkele reacties van Commissieleden: Didier Reynders, commissaris voor Justitie: 'Het systeem van het digitaal EU-covidcertificaat heeft de negatieve economische gevolgen van de pandemie helpen verzachten. Het heeft reizigers het vertrouwen gegeven om veilig in de EU te reizen en heeft het reizen deze zomer gestimuleerd. Europa heeft in tijden van crisis snel en met succes een innovatieve, privacyvriendelijke wereldwijde norm opgesteld en veel landen over de hele wereld hebben interesse om het systeem ook toe te passen.'



Thierry ', commissaris voor Interne Markt: “De Europese Unie heeft in recordtijd een digitaal, veilig en interoperabel systeem van covidcertificaten opgezet. Dit is een belangrijke factor geweest voor het herstel van het toeristische ecosysteem met zijn vele kleine en familiebedrijven in Europa. Daarnaast wordt het EU-systeem overgenomen door landen over de hele wereld, waaruit blijkt hoe Europa wereldwijde normen kan opstellen door middel van doortastend en gecoördineerd optreden.”

Stella Kyriakides, commissaris voor Gezondheid: “Het digitaal EU-covidcertificaat is een symbool van een open en veilig Europa. De snelle uitrol van het systeem, niet alleen in de EU, maar ook internationaal, is een voorbeeld van hoe de EU in uitzonderlijke omstandigheden samenwerkt en resultaten boekt. Het is een krachtig Europees instrument dat ons in staat heeft gesteld onze economieën en samenlevingen opnieuw open te stellen en het vrije verkeer op een veilige en gecoördineerde manier uit te oefenen.”

De Europese Commissie heeft het systeem van het digitaal EU-covidcertificaat ontwikkeld onder leiding van commissaris Didier Reynders, in nauwe samenwerking met de vicevoorzitters Vera Jourová en Margaritis Schinas, en de commissarissen Thierry Breton, Stella Kyriakides, en Ylva Johansson*.

Volgende stappen. De Commissie zal nauwlettend blijven toezien op de geldigheid van vaccinatie- en herstelcertificaten en op het gebruik van antilichaam- en snelle antigeentests voor herstelcertificaten, en zal de opties opnieuw bezien zodra zij nieuwe wetenschappelijke richtsnoeren ontvangt. In het kader van het e-gezondheidsnetwerk zullen de technische werkzaamheden ter verbetering van de functies van het digitaal EU-covidcertificaat worden voortgezet. De Commissie zal:

-haar inspanningen voortzetten om extra landen met het EU-systeem te verbinden;

-op technisch niveau samenwerken met de lidstaten om de EU-verordening betreffende het -digitaal EU-covidcertificaat uit te voeren;

-het ECDC en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om advies vragen over relevante ontwikkelingen op het gebied van wetenschappelijk bewijs.

Uiterlijk op 31 maart 2022 zal de Commissie een nieuw verslag indienen over de toepassing van de verordening. Dit verslag kan vergezeld gaan van een wetgevingsvoorstel tot verlenging van de toepassingsperiode van de verordening, rekening houdend met de ontwikkeling van de epidemiologische situatie. De Commissie sluit niet uit dat zij reeds eerder een dergelijk voorstel zal indienen om ervoor te zorgen dat de noodzakelijke wetgevingsprocedure tijdig kan worden afgerond.

Achtergrond. Op 14 juni 2021 hebben het Europees Parlement en de Raad een verordening betreffende het digitaal EU-covidcertificaat vastgesteld. Volgens de verordening moet de Commissie uiterlijk op 31 oktober 2021 een verslag indienen bij het Europees Parlement en de Raad. De verordening bevat een gemeenschappelijk kader voor de afgifte, verificatie en aanvaarding van interoperabele COVID-19-vaccinatie-, test- en herstelcertificaten teneinde het vrije verkeer van EU-burgers en hun familieleden tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken. De verordening gaat vergezeld van Verordening (EU) 2021/954, die het kader voor digitale EU-covidcertificaten uitbreidt tot onderdanen van derde landen die legaal op het grondgebied van de lidstaten verblijven of wonen en die overeenkomstig het EU-recht naar andere lidstaten mogen reizen.

Op 31 mei 2021 heeft de Commissie een update voorgesteld van de aanbeveling van de Raad over de coördinatie van beperkingen van het vrije verkeer in de EU, die zijn ingevoerd in verband met de COVID-19-pandemie. Aangezien de epidemiologische situatie verbeterde en de vaccinatiecampagnes in de hele EU sneller verliepen, heeft de Commissie voorgesteld dat de lidstaten de reisbeperkingen geleidelijk zouden versoepelen, met name voor de houders van een digitaal EU-covidcertificaat. De Raad heeft op 14 juni ingestemd met de update van de aanbeveling.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.