Bijgewerkt: 18 mei 2024

Het eerste NK Rapid schaaktoernooi 2015 in Amstelveen is afgesloten

Nieuws -> Sport

Bron: Amstelveenweb/ NK Rapid
06-10-2015

Het eerste NK Rapid schaaktoernooi 2015 van Amstelveen is op 4 oktober 2015 in P60 afgesloten. Het toernooi had een enorme topbezetting, zoals bij de heren schaakgrootmeester Anish Koemar Giri (1994) en bij de dames schaakster Anne Haast (1993).

Organisator Robert Ris: 'Het doel is hier, dat wij niet alleen een top schaaktoernooi neerzetten, maar de schaak als sport verder promoten binnen de gemeente. Dat is volgens mij aardig gelukt, voor jongeren hebben wij een basisschool toernooi georganiseerd en het resultaat was, dat 3 tot 4 kinderen zijn gaan kijken bij een schaakvereniging’.

‘Het andere effect is, dat wij een school schaakplan hebben geïntroduceerd in samenwerking met het Sportbedrijf Amstelveen en alle lokale scholen benaderd met positieve resultaat en tot nu toe willen 5-6 scholen meedoen met dit project. Dat is heel leuk en ik denk, dat op die manier ook voor jongeren meer mogelijkheden zullen ontstaan om met de schaaksport in aanraking te komen’.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Om 11 uur is het podium van P60 helemaal bezet door de schakers


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Maaike Keetman-Tea Lanchava, Friso Nijboer-David Klein en Iozefina Paulet-Bianca de Jong-Muhren spelen op het podium


‘Ons doel is (met vader Wim Ris), om met dit project NK Rapid schaken verder te gaan, maar je bent afhankelijk van sponsoren en hopelijk willen ze volgend jaar doorgaan. Maar één ding kan ik garanderen en dat is, dat ik mij vooral ga inzetten om volgend jaar van NK Rapid schaken in Amstelveen een mooie traditie te maken.'

Het toernooi trok helaas weinig bezoekers, maar de mensen die er waren hebben zeer genoten. Het waren veelal mensen die zelf ook schaken en dat is vaak de basis voor een schaaktoernooi. In een voorzaaltje waren verschillende schaakborden te zien van de spelers die verderop op het podium speelden. Bij de zetten werd uitleg gegeven, maar ook vaak commentaar van de aanwezigen, hoe iemand nu die, of die zet kon zetten. Soms was men zelfs een beetje verontwaardigd.
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

In de kleine zaal van P60 volgen een paar mensen het toernooi op een grote videoscherm met kritisch commentaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Wouter Spoelman speelt tegen Loek van Wely


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Anna-Maja Kazarian speelt tegen Lisa Schut


De locatie – P60, maar vooral de aanvangstijd was even wennen, want het toernooi begon op zondag ochtend 10 uur. Maar het was een hele goede dag en degenen die er kwamen hebben echt genoten van het spel. Op het podium zaten de schakers en de borden met de namen van de schakers, waren aangesloten via de computer op beeldschermen. Zo konden de toeschouwers alle laatste zetten zien. Men speelde volgens een bepaalde tijd, want tijd is de belangrijkste factor bij Rapid toernooien. Echter om te zorgen, dat men niet jachtig ging spelen op de tijd, maar ook op speltechniek, werd er na elke zet 10 seconden bijgeteld. Het heet Rapid schaak, een variant van schaken, waarbij beide spelers tussen de 15 en 60 minuten bedenktijd hebben. Als er, zoals tijdens dit toernooi gebeurde, met toegevoegde tijd per zet (10 seconden) wordt gespeeld, bij gebruik van de Fischer-klok, dan mag de toegekende tijd plus 60 maal de toegevoegde tijd minimaal 15 minuten en maximaal 60 minuten bedragen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Anne Haast speelt tegen Zhaoqin Peng


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Jan Smeets speelt tegen Hing Ting Lai


Uiteindelijk liep de dag toch een uurtje uit, maar dat mocht de spanning niet drukken. Nadat alle rondes waren uitgespeeld, nam Robert het woord. Natuurlijk vertelde hij even over de week, waarin her en der was geschaakt en hoe leuk dat was geweest. Natuurlijk bedankte hij ook de spelers, maar bovenal de sponsoren, want zonder hen kon dit hele gebeuren echt niet plaatsvinden. Vervolgens werden alle 8 spelers van de dames en de 8 spelers van de heren naar voren gehaald, van de laagste plaats tot de winnaars. Iedereen kreeg een envelopje met prijzengeld en ging daarna nog even op de foto.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Anish Giri speelt tegen Friso Nijboer


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Anish Giri speelt tegen Dimitri Reinderman


De winnaar bij de heren in P60 was grootschaakmeester Anish Koemar Giri (Russisch: Аниш Кумар Гири). Hij is geboren in Sint-Petersburg, Rusland, op 28 juni 1994, maar woont tegenwoordig in Nederland. Hij kreeg € 1.500,- aan prijzengeld mee.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De eerste prijs van de heren krijgt Anish Giri overhandigd door organisator Robert Ris


Wie is Anish? De vader van Anish is Sanjay en komt uit Nepal, Indiase nationaliteit en zijn moeder Olga is van Russische afkomst. Het gezin woonde in St. Petersburg en in Japan, gevolgd door Nederland (Delft). Anish was jeugd-pupil 2 kampioen van het district Kalinin van St. Petersburg en werd grootmeester toen hij 14,5 jaar oud was. Daardoor werd hij de jongste schaakgrootmeester in de wereld. In Amstelveen werd het Anish niet moeilijk gemaakt door de tegenstanders Dimitri Reinderman uit Amsterdam en schaakgrootmeester Friso Nijboer.

De winnares bij de dames in P60 was Nederlands kampioen Anne Haast, geboren in Dongen op 1 juli 1993. Zij kreeg € 500,- aan prijzengeld mee. Anne deed in 2008 mee aan deNederlandse Kampioenschappen Schaken 2008 voor vrouwen. Ze was toen met 14 jaar de jongste deelneemster. In 2014 en 2015 werd Anne Nederlands kampioen (bij de vrouwen) die beiden plaatsvonden in Amsterdam. Op de Olympiade in Tromsø speelde ze aan het tweede bord van het Nederlandse team. Ze haalde 6½ punt uit 10 partijen. In 2015 deed Anne mee aan de Challengers Group van het Tata Steel Chess Tournament. In de derde ronde behaalde ze een sensationele zege op grootmeester Jan Timman. Hoewel ze op papier de op één na zwakste speler was, haalde ze de WGM-titel binnen en door een remise tegen GM Erwin L' Ami, zelfs haar eerste IM-norm. In augustus 2015 voerde ze voor het eerst de ratinglijst van Nederlandse vrouwen aan, een positie die jarenlang was voorbehouden aan Zhaoqin Peng.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

De eerste prijs van de dames kreeg Anne Haast overhandigd door Robert Ris


Verschillende prijzen. Aan Wim Ris vroeg één van de redactieleden, waarom er een verschil in prijzengeld was tussen de dames en de heren. Allereerst moet gezegd worden, dat de sponsoren ervoor hebben gezorgd, dat de dames al een hoger prijzengeld kregen dan gebruikelijk was. Juist om de dames te helpen om extra lessen en/of trainingen te laten volgen, moet het prijzengeld als een soort stimuleringsprijs worden gezien. Tevens is nog steeds de ranking van heren veel groter dan van de dames, dus moeten de heren ook veel meer spelen om op een hogere plaats in de ranking te komen dan de dames. Het heeft dus niets te maken met man, of vrouw, maar met het aantal spelende mannen en vrouwen om op een plek in een bepaald klassement, toernooi of kampioenschap te komen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Groepsfoto met alle deelnemers van het 1ste NK Rapid schaaktoernooi in Amstelveen in P60


De redactie heeft slechts twee dagen van de schaakweek bijgewoond, maar heeft wel enorm genoten. Dat is met name door de hartelijkheid van de heren Ris, die wanneer je ook wat vroeg, je altijd te woord stonden. Maar ook zeker door het enthousiasme, dat vader en zoon uitstralen en overbrengen. Amstelveenweb.com kijkt uit naar de volgende schaaksessies! Kijk ook rond op de website: http://www.nkrapid.nl/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.