Bijgewerkt: 1 maart 2024

Het erfgoed van de 2de Wereldoorlog online

Nieuws -> Informatief

Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei
14-09-2010

Op www.tweedewereldoorlog.nl start de nieuwe online expositie 'Erfgoed van de oorlog'. De tentoonstelling laat zes voorbeelden zien van de ruim tweehonderd projecten, die de afgelopen drie jaar door het ministerie van VWS gefinancierd zijn. Getoond worden unieke luchtfoto’s uit Nederlands-Indië, een getuigenverhaal van de zeegevechten bij Aruba en de zoektocht naar 22 Joodse kinderen op een groepsfoto uit 1942. Via een aparte link krijgt de bezoeker toegang tot álle uitgevoerde projecten.

Razzia Amstelveen
(Bron Gemeentearchief Amstelveen - 2002)

Duitse razzia in de Dorpsstraat van Amstelveen in februari 1945


De expositie

Erfgoed van de Oorlog is de gelijknamige titel van het speciale programma van het ministerie van VWS. Met dit programma zijn in drie jaar tijd ruim tweehonderd projecten over de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd met als doel verhalen en materialen van deze oorlog te conserveren en te ontsluiten.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft in het kader van dit programma de webgids tweedewereldoorlog.nl gerealiseerd. Via de online expositie op deze website zijn alle projecten voor iedereen altijd overal online beschikbaar. Via de selectie aan projecten krijgt de bezoeker een indruk van de zeer uiteenlopende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, en van wat oorlog met een mens doet.

Dutch Design Awards

Tweedewereldoorlog.nl is genomineerd voor de Dutch Design Awards die op 1 oktober 2010 worden uitgereikt. Eerder ontving tweedewereldoorlog.nl twee maal een eervolle vermelding bij de Webby Awards.

Betrouwbare zoekmachine

Tweedewereldoorlog.nl is dé portal voor iedereen, die meer wil weten over de Tweede Wereldoorlog. De site heeft jaarlijks een nieuwe online expositie. Negentien organisaties hebben zich aan tweedewereldoorlog.nl verbonden.

Met de online samenwerking hopen de organisaties het gedachtengoed rondom de Tweede Wereldoorlog levend te houden en tegelijk het hoofd te bieden aan de wildgroei van onbetrouwbare ‘historische’ informatie op internet. Na De Eerste Vijf Dagen en Achter de Feestvreugde is Erfgoed van de Oorlog de derde online expositie op tweedewereldoorlog.nl.

Partners tweedewereldoorlog.nl

Nationaal Comité 4 en 5 mei, Ministerie van VWS, Anne Frank Stichting, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Joods Historisch Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Archief, Nationaal Bevrijdingsmuseum, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught, Liberty Park/ Nationaal Oorlogs- en verzetsmuseum Overloon, Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Oorlogsgravenstichting, Verzetsmuseum Amsterdam, Verzetsmuseum Friesland, Verzetsmuseum Zuid-Holland, Stichting het Veteraneninstituut, Cogis, Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Bekijk de website: Erfgoed van de oorlogAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.