Het feest van de Hemelvaart
Nieuws -> KerkBron: Amstelveenweb/Wikipedia
26-05-2022
Het feest van de Hemelvaart van Jezus Christus, ook Hemelvaartsdag, Hemelvaartsdonderdag, of soms Witte Donderdag genoemd, herdenkt het christelijke geloof in de lichamelijke Hemelvaart van Jezus naar de hemel. Het is een van de oecumenische (d.w.z. universeel gevierde) feesten van de christelijke kerken, in rangorde met de feesten van de Passie, van Pasen, en van Pinksteren.
Naar aanleiding van het verhaal in Handelingen van de Apostolen1:3 dat de verrezen Jezus 40 dagen voor zijn Hemelvaart (Latijn: Ascensio Domini) verscheen, wordt Hemelvaartsdag traditioneel gevierd op een donderdag, de 40ste dag van Pasen; hoewel sommige christelijke denominaties de viering naar de volgende zondag hebben verplaatst.
(Bron Wikipedia - 2022)
'Hemelvaartsdag' fresco in de parochiekerk St. Johannes de Doper, Obereschach, in Ravensburg geschilderd door Gebhard Fugel (1863 - 1939). Hij was een Duitse schilder, gespecialiseerd in christelijke thema's
In het westerse christendom is de vroegst mogelijke datum 30 april (zoals in 1818 en 2285), de laatst mogelijke datum 3 juni (zoals in 1943 en 2038). In het rooms-katholicisme wordt de Hemelvaart van de Heer als een plechtigheid beschouwd en is het een heilige dag van verplichting.
De drie dagen voor Hemelvaartsdag worden ook wel de Rogation-dagen genoemd, en de zondag ervoor - de zesde zondag van Pasen (of de vijfde zondag na Pasen) - als Rogation-zondag (dagen van gebed en vasten in het westerse christendom). Hemelvaart heeft een nachtwake en, sinds de 15de eeuw, een octaaf, dat is gereserveerd voor een noveen van voorbereiding op Pinksteren. Eind 20ste eeuw kreeg deze dag steeds meer een commercieel karakter in Nederland. Ambtenaren en veel andere werknemers hebben een verplichte vrije dag, ook in de gemeente Amstelveen.