Bijgewerkt: 5 maart 2024

Het hoogtepunt van de Geminiden-meteorenregen

Nieuws -> Informatief

Bron: AMS/Wikipedia
14-12-2022

De Geminiden-meteorenregen vindt plaats tussen 19 november en 24 december en bereikt zijn hoogtepunt in de nachten van 13 en 14 december 2022– meldt de American Meteor Society

In tegenstelling tot de meeste meteorenregens op Aarde zijn de Geminiden het product van een asteroïde. De betrouwbare bui produceert heldere meteoren die in verband worden gebracht met de asteroïde Phaethon, een vreemde blauwe rots die zich gedraagt als een komeet. 

Een meteorenregen is een hemelse gebeurtenis, waarbij een aantal meteoren wordt waargenomen die uitstralen, of ontstaan, uit één punt aan de nachtelijke hemel dat Radiant wordt genoemd. Deze meteoren worden veroorzaakt door stromen kosmische brokstukken, meteoroïden genaamd, die met extreem hoge snelheid en in parallelle banen de atmosfeer van de aarde binnendringen. Het Meteor Data Center van de IAU somt meer dan 900 verdachte meteorenbuien op, waarvan er ongeveer 100 goed zijn vastgesteld.

Foto Amstelveen
(Foto Asim Patel/Wikipedia - 2022)

Geminiden meteorenregen op de noordelijk halfrond in 2013

Let vooral op het tijdstip en de maanlichtomstandigheden. Al deze buien zijn het best te zien na middernacht. Sommige zijn zelfs pas na middernacht zichtbaar. Buien die hun hoogtepunt bereiken als de maanfase meer dan half verlicht is (eerste kwartier tot laatste kwartier) worden beïnvloed door maanlicht en zijn moeilijk waar te nemen.

De Geminiden zijn gewoonlijk de sterkste meteorenregen van het jaar en meteorenliefhebbers zullen 13 en 14 december zeker op hun kalender omcirkelen. Dit is de enige grote bui die voor middernacht goede activiteit biedt, omdat het sterrenbeeld Tweelingen vanaf 22.00 uur goed te zien is. De Geminiden zijn vaak helder en intens gekleurd. Vanwege hun middelmatige snelheid worden aanhoudende treinen meestal niet gezien. Deze meteoren worden ook op het zuidelijk halfrond gezien, maar alleen midden in de nacht en in een lager tempo.

De Geminiden zijn een overvloedige meteorenregen veroorzaakt door het object 3200 Phaethon, waarvan gedacht wordt dat het een Palladiaanse asteroïde is met een "rotskomeet" baan. Daarmee zouden de Geminiden, samen met de Quadrantiden, de enige grote meteorenregen zijn die niet afkomstig is van een komeet. De meteoren van deze bui bewegen langzaam, zijn te zien in december en bereiken gewoonlijk een piek rond 4-16 december, met de hoogste intensiteit in de ochtend van 14 december. De bui zou elk jaar intenser worden en recente buien hebben 120-160 meteoren per uur gezien onder optimale omstandigheden, meestal rond 02:00 tot 03:00 uur plaatselijke tijd. Geminiden werden voor het eerst waargenomen in 1862, veel recenter dan andere buien zoals de Perseïden (36 na Chr.) en Leoniden (902 na Chr.).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.