Bijgewerkt: 28 maart 2024

Het inwonertal van Nederland boven de 17 miljoen mensen

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
04-03-2016

Naar verwachting zal rond 21 maart 2016 het inwonertal van Nederland boven de 17 miljoen uitkomen. Wie de 17 miljoenste wordt is niet precies te zeggen, maar de kans dat het een immigrant wordt is wat groter dan dat het een baby is. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van voorlopige cijfers.

Het moment, waarop de officiële bevolking de 17 miljoen bereikt, kan niet exact worden bepaald. CBS maakt er wel een schatting van met de bevolkingsteller. Het inwonertal, dat deze teller aangeeft is geen real-time weergave van de bevolkingsontwikkeling. De teller gaat niet direct omhoog zodra er een kind wordt geboren, of een immigrant zich inschrijft, en ook niet meteen omlaag als iemand overlijdt, of uit Nederland vertrekt. Deze gebeurtenissen komen pas bij CBS binnen, nadat ze geregistreerd zijn bij een gemeente.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2016)

Wordt de 17 miljoenste inwoner een baby, of immigrant? Drie grootste herkomstgroeperingen immigranten en moeders van in 2015 geboren baby's


Daarom maakt CBS vooraf al een schatting van de groei. Zo is het inwonertal volgens de bevolkingsteller vandaag (4 maart 2016) geschat op basis van het voorlopige cijfer van 1 februari, aangevuld met de verwachte groei in deze periode van het jaar. Het gaat hier overigens alleen om de ingeschreven bevolking en niet om bijvoorbeeld illegalen, of asielzoekers die wel in Nederland verblijven maar nog niet in de gemeentelijke bevolkingsregisters zijn ingeschreven.

Wie de 17 miljoenste wordt, is dus niet direct te achterhalen. Het kan een baby zijn, een vluchteling uit Syrië, een arbeider uit Polen, een student uit China of een terugkerende Nederlander. De kans is groter dat het een immigrant is dan een baby: in 2015 schreven zich ruim 200 duizend immigranten in bij een gemeente en werden er 170 duizend kinderen geboren. Ook in januari kwamen er meer immigranten dan baby’s bij.

De kans op een immigrant met Poolse, Nederlandse of Syrische herkomst is het grootst. In 2015 maakten zij elk ongeveer 10 procent van de immigranten uit. Is de 17 miljoenste een baby, dan heeft hij, of zij met de meeste waarschijnlijkheid een autochtone moeder (70 procent van de baby’s in 2015). Als de moeder een andere herkomstgroepering heeft, dan is dit het vaakst Marokkaans (4,4 procent) of Turks (3,5 procent). De kans op een man, of jongen als 17 miljoenste inwoner is iets groter dan op een vrouw, of meisje. Van de recente immigranten was 52 procent man, van de baby’s 51 procent een jongen.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2016)

Van 5 naar 18 miljoen inwoners tussen 1900 tot 2034


Tussen de 16 en 17 miljoenste inwoner zat met vijftien jaar een relatief lange periode. De groei van 15 naar 16 miljoen werd al in ruim 10 jaar tijd gerealiseerd. In de jaren negentig groeide Nederland nog met gemiddeld ruim 6 procent per jaar, sinds de eeuwwisseling ligt het groeitempo met gemiddeld ruim 4 procent lager. Dit komt vooral doordat er tussen 2003 en 2007 meer mensen emigreerden dan er immigreerden. De immigratie nam weer toe vanaf 2007, toen ingezetenen van de Europese Unie in Nederland konden komen werken zonder dat hun werkgever een tewerkstellingsvergunning nodig had. De laatste jaren is ook de asielmigratie toegenomen.

Volgens de bevolkingsprognose duurt het nog 18 jaar, totdat het volgende miljoen erbij zal zijn gekomen, en zal in 2034 het aantal van 18 miljoen worden bereikt. Voor daarna wordt op basis van de huidige inzichten nog maar een kleine groei, tot 18,2 miljoen inwoners, verwacht. Hier zitten wel onzekerheidsmarges omheen: er is daardoor nog een kans, dat het inwonertal daarna weer daalt, maar het is ook niet uitgesloten, dat Nederland doorgroeit naar 19 miljoen inwoners.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.