Bijgewerkt: 29 maart 2024

Het jaarverslag 2022 van cvdK Van Dijk is verschenen

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie Noord-Holland
02-01-2023

Het jaarverslag van Arthur van Dijk commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland is op 2 januari 2023 verschenen. Het document schetst een beeld van zijn activiteiten in 2022.

Aan de hand van verhalen, interviews, foto’s en video’s belicht cvdK Van Dijk in het jaarverslag zijn werkzaamheden van afgelopen jaar. Er is onder meer aandacht voor zijn Rijks- en Provincietaken en ambtsbezoeken en voor onderwerpen als ondermijning, asielopvang en stikstof. 

Voorwoord. 'In mijn winterjas kwam ik laatst een verfrommeld mondkapje tegen. Direct voelde ik het verleden. De tijd van afstand houden. Van een leven dat zich bijna volledig online afspeelde. Tegelijkertijd besefte ik door het mondkapje hoe snel we met elkaar de draad hebben opgepakt. Alles wat in 2021 en 2020 zo enorm beperkt was, kon in 2022 weer. Toch was het onderaan de streep een jaar van gemengde gevoelens. Met zowel hoogtepunten als onverwachte tegenvallers.

De uitdagingen werden er niet minder om: de oorlog in Oekraïne, asielopvang, energiecrisis, wooncrisis, stikstof, inflatie. De focus ligt nu op het oplossen van deze problemen. Tegelijkertijd zijn hierdoor veel ambities in de ijskast beland. Er wordt dus opnieuw veel gevraagd van iedereen. Van agrariërs in onzekerheid tot hardwerkende ondernemers en inwoners met stijgende kosten. Maar als corona één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat Noord-Hollanders flexibel en veerkrachtig zijn. Samen maken ze zich sterk. Elke dag weer.

Foto Amstelveen
(Bron Provincie Noord-Holland - 2022)

Arthur van Dijk commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland

Een belangrijke les van 2022 is dat we de grote vraagstukken van deze tijd zoveel mogelijk moeten proberen te delen. Zo wordt het niet een probleem van één, maar een uitdaging voor allen. Toch is samenwerken lastiger dan gedacht. Uiteindelijk kun je dat pas écht goed doen als je elkaar kent. Als je dáár tijd en energie in steekt, helpt het je om snel de juiste mensen aan tafel te krijgen. Bij asielopvang en stikstof hebben we wat dat aangaat kostbare tijd verloren.

Uiteraard waren er afgelopen jaar ook hoogtepunten. Het indrukwekkendste onderdeel voor mij was de voorbereiding op de erkenning van ons slavernijverleden. De gesprekken die ik daarover voerde, waren een openbaring en leidden tot excuses tijdens Keti Koti. Ook op het gebied van ondermijning en weerbaarheid zetten we mooie stappen, met de provinciale Weerbaarheidsdag als kers op de taart. Fijn ook dat minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot hierbij was.

Daarnaast heb ik in 2022 in de hele provincie waardevolle ontmoetingen en gesprekken gehad. Tijdens mijn bezoeken aan opvanglocaties, bij burgemeestersbenoemingen én op de momenten dat ik er als commissaris gewoon moest zijn voor inwoners en bestuurders die een luisterend oor nodig hadden. De betrokkenheid van de gemeenten en deelregio’s om samen met de provincie uitdagingen op te pakken maakte ook indruk op me. Dit jaarverslag geeft daarvan een beeld en belicht door mijn ogen waar Noord-Holland voor staat.

De uitdagingen pak ik graag samen met u op. Net als voorgaande jaren is veerkracht essentieel. En die veerkracht neemt alleen maar toe wanneer mensen elkaar beter kennen. Daarom wil ik graag afsluiten met een oproep. Leer elkaar beter kennen en durf die samenwerking aan te gaan! Arthur van Dijk Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland'

'Afgelopen jaar heb ik in de hele provincie waardevolle ontmoetingen en gesprekken gehad. Tijdens mijn bezoeken aan opvanglocaties, bij burgemeestersbenoemingen én op de momenten dat ik er als commissaris gewoon moest zijn voor inwoners en bestuurders die een luisterend oor nodig hadden. De betrokkenheid van de gemeenten en deelregio’s om samen met de provincie uitdagingen op te pakken maakte ook indruk op me. Het jaarverslag geeft daarvan een beeld en belicht door mijn ogen waar Noord-Holland voor staat' - aldus Van Dijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De heer Arthur van Dijk commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland op donderdag 25 maart 2021 in gesprek met de leden van het College B en W en leden van de gemeenteraad van Amstelveen

Problemen oplossen. Volgens hem staan de grote uitdagingen van 2022 ook in 2023 bovenaan de agenda: de oorlog in Oekraïne, asielopvang, energiecrisis, wooncrisis, stikstof en inflatie. 'Met de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023 in zicht, zijn deze uitdagingen bepalend voor de rest van het jaar'- zegt commissaris van de Koning Van Dijk. 'In de eerste plaats voor de Noord-Hollanders, van wie de afgelopen jaren veel werd gevraagd. En daarnaast voor politici, die deze problemen moeten oplossen. Inwoners verwachten resultaten en perspectief.'

Vrijuit kunnen praten. Van Dijk uit in het jaarverslag ook zijn bezorgdheid over 'de ontwikkeling van een maatschappelijk veto. Met social media als machtig wapen. Steeds vaker worden daar mensen geïntimideerd: inwoners, journalisten, hulpverleners, volksvertegenwoordigers. Mensen durven hun mening minder vaak hardop uit te spreken. Op zoveel woorden ligt zo’n zware lading dat ze elke inhoudelijke discussie uit balans slaan. Ik maak mij daar zorgen om. We durven minder goed te uiten wat we voelen, wie we zijn of hoe we over zaken denken. Tegenstellingen tussen het platteland en de stad liggen onder een vergrootglas. Maar in het politieke en maatschappelijke debat zijn alle woorden en perspectieven nodig. Juíst nu. Vrijuit kunnen praten, naar elkaar luisteren en samen de juiste besluiten nemen – alleen zo kunnen wij de grote uitdagingen het hoofd bieden.' Bekijk het jaarverslag hier.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.